buchholz14_mith CollectionGadoGetty Images_nest Smith Collection/Gado/Getty Images

Big Tech schokt elektriciteitsbedrijven

SAN DIEGO – Als John D. Rockefeller vandaag nog zou leven, zou hij een Google Nest – de baanbrekende slimme thermostaat – in de muur van zijn huis aan het schroeven zijn. De notoir zuinige oliebaron zou de kans om te besparen op zijn maandelijkse energierekening met beide handen hebben aangegrepen.

Traditionele energiebedrijven, van ExxonMobil (de directe afstammeling van Rockefellers Standard Oil Company) tot lokale nutsbedrijven, zijn boordevol hoop en vrees begonnen met het omarmen van Big Tech. Zullen bedrijven als Google, Amazon en Meta de meteropnemer en zijn bazen het nakijken geven? En wie heeft er baat bij als ze dat doen?

Big Tech heeft al laten zien dat het de neiging heeft om te ontwrichten. Nog maar 25 jaar geleden was een ‘googol’ – de inspiratie voor de naam van de zoekmachine – een onpeilbaar groot getal, was een ‘cloud’ een opbollende wolk in de lucht en was ‘5G’ de rij waar je je auto parkeerde in de garage. In de tussenliggende decennia hebben techbedrijven industrieën op zowel bedrijfs- als detailhandelsniveau overhoop gegooid.

Denk aan apotheken, die vertrouwden op het geduld van het winkelend publiek om dagen te wachten op een recept en in de rij te gaan staan om het op te halen. Nu sturen bedrijven als Hims & Hers vertrouwelijk medicijnen op om je zenuwen te kalmeren, je haar te laten groeien of je in een goede stemming te brengen. Ondertussen biedt One Medical, dat Amazon vorig jaar kocht, 24 uur per dag virtuele zorg op aanvraag, en afspraken voor dezelfde of de volgende dag – een hele prestatie als je bedenkt dat de gemiddelde wachttijd voor een bezoek aan een arts in grote Amerikaanse steden ruim drie weken is. Geen wonder dat de winstmarges van fysieke drogisterijen zijn gedaald, waardoor Rite-Aid failliet ging.

Net zoals de wereld betere toegang tot medische zorg nodig heeft, heeft zij ook efficiëntere en betrouwbaardere energie nodig. Te veel mensen zitten te vaak en te lang in het donker. Zelfs in ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten is de gemiddelde duur van een stroomstoring tussen 2013 en 2021 verdubbeld, van 3,5 uur tot ruim zeven uur, terwijl de frequentie met bijna twintig procent is gestegen. Het is dan ook niet verrassend dat Amerikanen een somberder beeld hebben van hun plaatselijke nutsbedrijven: 71 procent zegt van leverancier te willen veranderen, terwijl bedrijven klagen dat stroomuitval hen 150 miljard dollar per jaar kost.

Dat betekent niet dat de nutsbedrijven alle blaam treft. In de VS dicteren lokale en staatspolitici en toezichthoudende instanties de winsten en prijzen, terwijl ze kapitaalupgrades vertragen. Het Amerikaanse ministerie van Energie doet er ongeveer vijf jaar over om een nieuw project te beoordelen voordat het wordt goedgekeurd, waardoor er ruwweg tweeduizend gigawatt aan jaarlijkse capaciteit in de wachtrij staat.

Subscribe to PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Subscribe to PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Snelgroeiende technologiebedrijven die biljoenen dollars waard zijn kunnen het zich niet veroorloven stroom te verliezen, dus nemen ze het heft in eigen handen. Amazons portfolio voor schone energie, bestaande uit zonne- en windenergieprojecten in ruim 20 Amerikaanse staten en 27 landen, is nu groot genoeg om elk jaar 7,2 miljoen Amerikaanse huizen van stroom te voorzien. In het geothermische veld Blue Mountain in Nevada werkt Google samen met het schone-energiebedrijf Fervo om de datacenters van het techconcern van stroom te voorzien, door de warmte aan te boren die onder de rotsen zit opgesloten.

Anders dan een nutsbedrijf dat opgescheept zit met oude centrales die moeten worden ontmanteld, kunnen techbedrijven opnieuw beginnen. De gemiddelde leeftijd van een oliegestookte stoomturbinecentrale in het Amerikaanse Midwesten ligt tegen de zeventig jaar. Whiting, Wisconsin, heeft zelfs een waterkrachtcentrale die gebouwd is in 1891 – veertig jaar voordat acteur Boris Karloff werd vastgemaakt aan bliksemgeleidende elektroden in de originele Frankenstein.

Hoewel eigenbelang techbedrijven motiveerde om nieuwe stroomvoorzieningen te maken, hebben ze nu hun zinnen gezet op de particuliere consument. Gelukkig is Big Tech al welkom in huis. Amazon is geëvolueerd van het leveren van bruine dozen met boeken naar het beantwoorden van vragen met Alexa en het registreren van deurbelactiviteiten met Ring-camera’s.

Google heeft onlangs Nest Renew, zijn dienst om gebruikers te helpen hun elektriciteitsverbruik te optimaliseren, gefuseerd met het softwarebedrijf OhmConnect om het energieverbruik van huishoudens in het hele land op elkaar af te stemmen. Het nieuwe bedrijf, Renew Home, zal mensen betalen als ze hun thermostaat lager zetten en hun licht uitdoen tijdens piekuren of zelfs, in combinatie met weersvoorspellingen op basis van kunstmatige intelligentie, voordat onweer toeslaat.

Leidinggevenden bij traditionele elektriciteitsbedrijven zouden op deze freewheelende, met geld strooiende technische tovenaars moeten reageren door The Godfather, Part II, nog eens te bekijken en het advies van maffiabaas Michael Corleone op te volgen: ‘Hou je vrienden in de buurt, maar je vijanden nog meer.’ Tegelijkertijd zouden ze zich moeten richten op betere communicatie met hun klanten. Heeft uw nutsbedrijf u ooit een nieuwsbrief, een filmlink of een dozijn rozen gestuurd? Of denkt het daar pas aan als u zich beklaagt, of het nu gaat over de lichten die uitgaan of over een meteropnemer die in de achtertuin rondsluipt?

Tot slot moeten nutsbedrijven samenwerken met Big Tech om de efficiëntie te verhogen. Een paar weken geleden kondigde Southern Company een overeenkomst aan met Samsung SmartThings om een innovatielaboratorium op te zetten om de communicatie tussen slimme koelkasten, vaatwassers en garagedeuropeners te bevorderen, in een poging energie te besparen. In San Diego werkt het nutsbedrijf Sempra samen met Fermata Energy, zodat elektrische voertuigen hun accustroom kunnen terugverkopen aan het net wanneer de vraag piekt.

Sinds het tijdperk van Rockefeller en Thomas Edison waren nutsbedrijven de Steady Eddies onder de beleggingen, de clichématige favoriet van dividendzoekende weduwen en andere risicomijdende beleggers. Of het klimaat nu warmer wordt of niet, de sector wordt steeds populairder. En nu Big Tech zijn intrede doet, beginnen de vonken ervan af te vliegen.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/rxaHpienl