Women in Kinshasa Eduardo Soteras/Stringer

Ter verdediging van de mondialisering

LONDEN – Onlangs was ik in het mooie Chili voor een Futures Congress, en had ik de kans om naar het zuiden te reizen, naar de punt van Latijns-Amerika. Ik heb onlangs ook een radio-documentaire voor de BBC gemaakt, getiteld “Fixing Globalization” (“Het repareren van de mondialisering”), waarvoor ik dwars door Groot-Brittannië ben getrokken. Ik was op zoek naar ideeën om bepaalde aspecten van de mondialisering te verbeteren, en sprak daarnaast over specifieke problemen met bekende deskundigen. In beide gevallen zag ik dingen die mij ervan overtuigden dat het hoog tijd is om de mondialisering te hulp te schieten.

Chili is vandaag de dag het rijkste land van Latijns-Amerika, met een bbp per hoofd van de bevolking van zo'n $23.000 per jaar – vergelijkbaar met dat van de Midden-Europese landen. Dit is een behoorlijke prestatie voor een land dat zo zwaar afhankelijk is van de koperproductie, en het onderscheidt Chili van veel van zijn buurlanden. Net als veel andere landen wordt Chili geconfronteerd met economische problemen, en laat het groeitempo te wensen over; toch heeft het land veelbelovende kansen over de grenzen heen.

Toen ik bijvoorbeeld leiding gaf aan een onderzoek naar anti-microbiële weerstand, kwam ik erachter dat koper krachtige anti-bacteriële eigenschappen heeft, en dat het een ideaal materiaal is voor gebruik in gezondheidszorgfaciliteiten waar bacteriën zich dikwijls makkelijk verspreiden. Dit betekent dat koperproducenten als Chili, Australië en Canada de mondiale gezondheidszorg kunnen verbeteren – en de export kunnen verhogen – door betaalbare koperen infrastructuur te leveren voor ziekenhuizen en andere medische centra in de wereld.

https://prosyn.org/0c90urOnl