7

Westen moet zich in onzekere wereld op één lijn stellen

LONDEN – In 2016 nam het Verenigd Koninkrijk gedenkwaardig de beslissing om de Europese Unie te verlaten, werd Donald Trump verkozen tot president van de Verenigde Staten, en bleven veel Europese landen worstelen met interne uitdagingen. De EU voelt op dit moment minder stabiel aan dan op enig ander moment in mijn leven.

Er bestaan samenhangende krachten die ons naar deze gevaarlijke plaats hebben geloodst, en het is belangrijker dan ooit dat de geavanceerde democratieën deze samen het hoofd bieden. Helaas gebeurt momenteel het tegenovergestelde. Net nu het Westen nodig heeft dat de VS, Het Verenigd Koninkrijk en de EU zich op één lijn stellen, verhindert de nationale politiek dit.

Europa heeft met drie grote uitdagingen te maken. De eerste is Brexit, de grootste gebeurtenis in de Britse politiek in een generatie. Velen denken dat terugtrekking uit de EU een vergissing is, maar dit is wat meer dan helft van de kiezers besloten heeft, dus nu moeten we het uitvoeren. Dit zal niet makkelijk worden. Deze stem in beleid vertalen is als het ontmantelen van een bom: bepalen welke draden er doorgeknipt moeten worden vereist grote voorzichtigheid.

Wanneer de regering van premier Theresa May zich richt op waar het echt om gaat in de komende onderhandelingen met de EU kunnen we voorzichtig optimistisch zijn dat deze thuis zal komen met een goede deal. Europa heeft er duidelijk economisch belang bij Groot-Brittannië in zijn nabijheid te houden, en heeft zijn diplomatieke, militaire, en inlichtingen capaciteiten nodig. Groot-Brittannië heeft ook met de VS een hechte relatie en zal een belangrijk onderdeel van het trans-Atlantische veiligheidsbondgenootschap blijven.