NC after hurricane mathew Sean Rayford/Getty Images

Trumps keuzes op het gebied van de klimaatverandering

WASHINGTON, DC – Een goede planning vormt de sleutel tot succesvolle militaire acties en in vele opzichten de sleutel tot succes in het algemeen, en leden van het Amerikaanse Marine Corps – zoals ikzelf - beroemen zich daarop. Maar als je net als ik dertig jaar in het leger hebt gezeten, weet je dat een effectief plan niet statisch kan zijn; operationele omgevingen veranderen, dikwijls op verrassende of onverwachte manieren. De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorige maand was precies zo'n verandering.

Het kan lang duren voordat we de nieuwe operationele omstandigheden goed kunnen doorgronden. Maar we moeten beginnen ons aan te passen – en ons blijven aanpassen als nieuwe feiten aan het licht komen. Anders lopen we het risico kwetsbaar te worden voor ernstige strategische dreigingen – waarvan de ernstigste waarschijnlijk de klimaatverandering is.

De stijging van de oppervlaktetemperatuur van de aarde vertegenwoordigt een fundamentele verandering van de mondiale operationele omstandigheden, zowel in economische als in militaire zin. Het is niet alleen maar zo dat sommige zogenoemde “elites” denken dat het klimaat iets gaat opwarmen. Klimaatverandering is geen triviaal fenomeen, evenmin als de gevolgen ervan op veiligheidsgebied.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/WWIkMhqnl