Russia and Ukraine Nazar Furyk via ZUMA Wire

Is Ruslands nationale aard autoritair?

NEW HAVEN – Door de Russische agressie tegen Oekraïne en de berusting van het Russische publiek in de rechtstreekse overheidscontrole van de nieuwsmedia vragen veel mensen zich af of de Russen een voorkeur hebben voor autoritarisme. Dat lijkt een voor de hand liggende vraag. Maar uit ervaring heb ik geleerd heel voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies over het nationaal karakter uit geïsoleerde gebeurtenissen.

In 1989, toen de Sovjet-Unie nog bestond, werd ik uitgenodigd voor een economische conferentie in Moskou, gezamenlijk gesponsord door de Sovjet-denktank IMEMO (nu het Primakov Instituut voor de Wereldeconomie en Internationale Betrekkingen geheten) en het Amerikaanse Nationale Bureau voor Economisch Onderzoek. Zulke gezamenlijke conferenties maakten deel uit van een historische doorbraak, die het gevolg was van een dooi in de Amerikaans-Russische betrekkingen. De Sovjet-economen leken enthousiast over een overgang naar een markteconomie, en het viel mij op hoe openlijk zij met ons spraken tijdens koffiepauzes of bij het avondeten.

Maar opmerkelijk genoeg gaven de Sovjets op die conferentie uiting aan hun ernstige twijfels dat hun publiek vrije markten ooit zou kunnen toestaan. Individuele markthandelingen zouden op de Russen volgens hen als verkeerd, oneerlijk en onduldbaar overkomen.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/0Bl6G04/nl;