mrema1_champc_getty Images_green finance champc/Getty Images

Hoe publieke ontwikkelingsbanken de natuur kunnen helpen

MONTREAL/WASHINGTON, DC – De Finance in Common Summit van afgelopen week was de eerste keer dat leiders van de 450 publieke ontwikkelingsbanken (PDBʼs) in de wereld bijeenkwamen om te bespreken hoe investeringen in de richting van duurzame ontwikkeling kunnen worden geleid. Gezien de huidige wereldwijde economische onzekerheid en de toenemende bedreigingen voor het milieu kwam de bijeenkomst op een cruciaal moment. Het was een welkome gelegenheid om na te denken over de manier waarop publieke financiële instellingen kunnen helpen financiering te sturen in de richting van behoud en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen – en zo een beleggingsklasse te openen die zowel de mensen als de planeet ondersteunt.

De top was ook een kans om het vitale belang van een gezond milieu te onderstrepen, als basis voor de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGʼs) van de Verenigde Naties, het klimaatverdrag van Parijs en een nieuw, ambitieus raamwerk in het kader van het Verdrag over Biodiversiteit van de Verenigde Naties. In meer onmiddellijke zin zullen de PDBʼs van cruciaal belang zijn voor de mondiale inspanningen om de COVID-19-pandemie en de economische gevolgen daarvan beter te boven te komen.

In een recent rapport van het ʻFinance for Biodiversityʼ-initiatief werd benadrukt dat de tekortkomingen van de economische stimuleringspakketten van de regeringen van de G20-landen in het kader van COVID-19 dringend moeten worden aangepakt. Geconcludeerd werd dat het huidige hersteltraject de negatieve milieutrends dreigt te versterken. In het rapport werd echter ook gewezen op de mogelijkheid om resoluut op te treden teneinde langdurige, vrijwel onomkeerbare schade aan de natuur na de pandemie te voorkomen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/ZKehcVZnl