amuzu2_Kent NishimuraLos Angeles Times via Getty Images_planned parenthood Kent Nishimura/Los Angeles Times via Getty Images

Duurzame financiering van de gezinsplanning is hard nodig

ACCRA – Planned Parenthood, een cruciale bron van gezondheidszorgdiensten op het gebied van de voortplanting in de Verenigde Staten, zag zich onlangs gedwongen zich terug te trekken uit het federale gezinsplanningsprogramma Title X, dat vrouwen met lage inkomens ondersteunt. Het besluit – een reactie op een nieuwe maatregel van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump om Title X-klinieken te verbieden patiënten een verwijzing voor een abortus te geven – zal Planned Parenthood jaarlijks ongeveer $60 mln kosten.

Dit verlies valt waarschijnlijk in het niet vergeleken met de kosten van de inperking van de rechten van mensen op het gebied van de seksuele gezondheidszorg als gevolg van het onthouden van cruciale medische informatie aan patiënten. Toch is het verlies van de Title X-financiering – die gebruikt zou zijn voor voorbehoedmiddelen, screenings op baarmoederhals- en borstkanker, seksueel overdraagbare ziekten en andere essentiële gezondheidszorgdiensten – een enorme klap. Maar Planned Parenthood is niet de enige: organisaties in de hele wereld die de seksuele gezondheid beschermen worden geconfronteerd met soortgelijke – zo niet ernstigere – financieringsbeperkingen.

De internationale gemeenschap weet dat de seksuele gezondheidszorg verreikende gevolgen heeft voor de algehele menselijke gezondheid en ontwikkeling, inclusief onderwijs, armoedereductie en gendergelijkheid. Dit wordt weerspiegeld in de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) van de Verenigde Naties, die de wereldleiders in 2015 hebben aanvaard. Deze omvatten onder meer de doelstelling van het garanderen van universele toegang tot gezondheidszorgdiensten op het gebied van de voortplanting tegen 2030.

https://prosyn.org/m45uMVZnl