soros115_ Lukas SchulzeGetty Images_orban kaczynski Lukas Schulze/Getty Images

Europa må stå opp mot Ungarn og Polen

NEW YORK – Ungarn og Polen har lagt ned veto mot EUs foreslåtte langtidsbudsjett (1150 milliarder euro) og den europeiske redningspakken (750 milliarder euro). Selv om disse to landene vil motta mest penger fra EU-budsjettet, stritter ungarske og polske myndigheter imot de nye betingelsene som følger med. Europaparlamentet har bestemt at medlemsland som bryter rettsstatsprinsipper ikke vil få ut penger fra EU-budsjettet.

Vetoet er et desperat sjansespill fra to land som gjentatte ganger har brutt med grunnleggende rettsstatsprinsipper. For Ungarns statsminister, Viktor Orbán, og (i litt mindre grad) Polens faktiske leder, Jarosław Kaczyński, dreier motstanden seg ikke så mye om «rettsstaten» som abstrakt begrep. For dem representerer «rettsstaten» praktiske innskrenkninger på mulighetene for personlig og politisk korrupsjon.

Vetoet er uten historisk sidestykke, og skjer samtidig som de europeiske landene er rammet av en ny koronabølge. De andre EU-landene visste først ikke hvordan de skulle svare på dette utspillet. Men ved nærmere ettersyn viser det seg at det er en måte å omgå vetoet på.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/h2e2uMLnb