soros115_ Lukas SchulzeGetty Images_orban kaczynski Lukas Schulze/Getty Images

Europa moet opstaan tegen Hongarije en Polen

NEW YORK – Hongarije en Polen hebben hun veto uitgesproken over de door de Europese Unie voorgestelde begroting van 1,15 biljoen euro voor de komende zeven jaar en over het Europees herstelfonds van 750 miljard euro. Hoewel de twee landen de grootste begunstigden van de begroting zijn, verzetten hun regeringen zich met hand en tand tegen de rechtsstatelijke voorwaarden die de EU in opdracht van het Europees Parlement heeft vastgesteld. Zij weten dat zij de rechtsstaat op flagrante wijze schenden en willen niet opdraaien voor de gevolgen daarvan.

Het is niet zozeer het abstracte begrip van de rechtsstaat waar de Hongaarse premier Viktor Orbán en, in mindere mate, de feitelijke heerser van Polen, Jarosław Kaczyński, zich tegen verzetten. Voor hen vormt de rechtsstaat een praktische beperking van hun persoonlijke en politieke corruptie. Hun veto is een wanhopige gok van twee seriële overtreders.

Het was ook een ongekende stap, op een moment dat Europa te lijden heeft onder een gevaarlijke tweede golf van COVID-19-besmettingen, en hij bracht de vertegenwoordigers van de andere EU-landen in verwarring. Maar toen de schok voorbij was, bleek bij nadere analyse dat er een manier is om het veto te omzeilen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/h2e2uMLnl