2

Overtuigingen die levens redden

GENEVE – Het lot van meer dan 200 meisjes die zijn ontvoerd in het noorden van Nigeria is een brute herinnering aan hoe kwetsbaar kinderen (en vooral meisjes) in Afrika kunnen zijn. Maar het is net zo belangrijk om te erkennen dat dit geen echte weerspiegeling is van het moderne Afrika, en dat Afrikaanse leiders erg geëngageerd zijn om de kinderen van hun landen te beschermen. Hun vermogen om te voorzien in de zelfde mate van bescherming die kinderen in rijke landen genieten vereist twee sleutel-ingrediënten: partnerschap en overtuiging.

Dit omdat (ook al is terrorisme een verraderlijke bedreiging) het grootste gevaar voor de kinderen van Afrika ziekte is, die vaak kan worden voorkomen door routinematige immunisatie. En terwijl de wereld debatteert over de beste manier om de vermiste meisjes terug te halen, steekt een ander gevaar weer de kop op; De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde onlangs de verspreiding van polio tot een internationaal publiek gezondheidsgevaar, waarbij verschillende Afrikaanse landen nu een voortdurend risico veroorzaken de ziekte te exporteren.

Gelukkig zijn er directe en tastbare manieren om polio en een reeks van andere door vaccinatie te voorkomen ziektes te verslaan die momenteel onschuldige levens eisen in Afrika en daarbuiten. Bovendien erkennen Afrikaanse leiders dat de beste manier om kinderen duurzame bescherming op de lange termijn te bieden routinematige immunisatie is. Eerder deze maand bekrachtigden Afrikaanse leiders op een ontmoeting in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja de Immunize Africa 2020 verklaring, waarin zichzelf vastleggen om te investeren in een gezonde en duurzame toekomst voor alle kinderen in hun landen.

Zulke verklaringen zijn belangrijk, omdat we alleen door de kracht van onze overtuigingen ooit echt positieve veranderingen kunnen brengen. En er is inderdaad verandering. Sinds 2001 zijn er niet minder dan 140 nieuwe vaccins gelanceerd in Afrika, dankzij plaatselijk leiderschap en steun van mijn organisatie, de GAVI-alliantie en haar partners, UNICEF, de WHO, de Wereldbank en de Bill and Melinda Gates Foundation. Als resultaat van dit soort werk is de immunisatiedekking in Afrika dramatisch verbeterd, van 10% in 1980 tot 72% in 2012.

En nu zullen de meer dan 50 landen van Afrika van 2016 tot 2020 meer dan 700 miljoen dollar direct voor de kosten van kindervaccins bestemmen via GAVI en haar partners. Dit zal Afrika de op drie na grootste investeerder in GAVI maken met alleen het Verenigd Koninkrijk, de Bill & Melinda Gates Foundation en Noorwegen voor zich. Dit soort engagement laat een verschuiving zien van de ontwikkelingshulp weg van het traditionele model van liefdadigheid naar een model gebaseerd op partnerschap.

Gegeven het feit echter dat Afrikaanse landen al miljarden dollars uitgeven aan gezondheid, en dat het continent nog zo veel andere met elkaar wedijverende behoeften heeft, zal het investeren in vaccins misschien niet altijd een logische keuze lijken.

Noorwegen verkeerde in 2003 in een zelfde soort situatie toen ik als minister van Gezondheid en Sociale Zaken de inspanning leidde om roken in openbare ruimten te verbieden. Op dat moment was er een grote oppositie tegen het verbod en ik werd vergeleken met de ergste dictators. Maar ik wist dat deze zet zo veel jaren lang zoveel levens zou redden en ik was er van overtuigd dat als ik niets zou doen, ik mijn werk niet goed deed. En ik was niet alleen. Mijn Ierse collega’s waren het met mij eens.

Toen de winst voor individuen (en de maatschappij) duidelijk werd, volgden meer dan 100 landen het voorbeeld van Noorwegen en Ierland en vandaag de dag is het aantal rokers in Noorwegen gehalveerd en negen van de tien mensen ondersteunen het verbod. Met het voordeel van de wijsheid achteraf lijken sommige oplossingen misschien logisch, maar het kwam aan op de kracht van overtuiging om de oplossing in de eerste plaats duidelijk te maken.

Dit is nu het geval met immunisatie in Afrika en arme landen wereldwijd. De leiders van deze landen hebben al gezien wat er bereikt kan worden met vaccins en ze zien verdere voordelen in immunisatie in de komende jaren. De GAVI heeft sinds de oprichting in 2000 al de vaccinatie van 440 Miljoen mensen ondersteund en geholpen 6 miljoen levens te redden.

Maar nu, op het moment dat de partners van de GAVI alliantie zich voorbereiden om deze week bijeen te komen in Brussel om de financiering voor de GAVI voor de komende vijf jaar rond te krijgen, is er een zeer reële mogelijkheid om meer te doen. Met steun van de GAVI komt de kans binnen bereik om het aantal geïmmuniseerde kinderen tegen 2020 te verdubbelen, tot 1 miljard in totaal en de dood te voorkomen van vijf miljoen levens tussen nu en dan.

De Afrikaanse leiders hebben hun vastberadenheid laten zien; maar op een moment dat veel donorlanden nog steeds worstelen om een fragiel economisch herstel te consolideren zal het ook overtuiging en engagement vragen van hun leiders. Niemand van ons kan het alleen, maar door partnerschap kunnen we echt helpen om ’s werelds meest kwetsbare kinderen te beschermen.

Vertaling Melle Trap