ximilitary_closershot_GettyImages886265420 Xinhua/Li Tao via Getty Images

Európának tisztán kell látnia Kína valódi arcát

MÜNCHEN – Sem az európai emberek, sem pedig Európa politikai és üzleti vezetői nem látják teljesen tisztán azt a veszélyt, amelyet a Hszi Csin-ping vezette Kína képvisel. Hszi Csin-ping diktátor, aki a csúcstechnológia segítségével próbálja teljes ellenőrzése alá vonni a kínai társadalmat, Európa mégis elsősorban fontos üzleti partnerként tekint Kínára. Azt viszont nem veszi figyelembe, hogy Hszi Csin-ping elnökként és a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkáraként olyan politikai rendszert hozott létre, amely szöges ellentétben áll az Európai Unió alapvető értékeivel. 

Nagy Britannia, amely éppen azon van, hogy elvágja az EU-hoz fűződő kötelékeit, még nagyobb igyekezettel keresi Hszi Csin-ping kegyeit mint maga az Európai Unió. Boris Johnson miniszterelnök szeretné Nagy Britanniát olyan messze tudni az EU-tól amennyire csak lehetséges és olyan szabadpiaci gazdaságot kialakítani, amelyet nem korlátoznak többé az európai uniós szabályok. Ezt az elképzelését nem valószínű, hogy sikerre tudja vinni, mivel az EU kész ellenintézkedésekkel reagálni a Johnson kormánya által tervezett deregulációs intézkedésekre. De addig is Nagy Britannia potenciális partnert lát Kínában és szeretné újraéleszteni azt a partneri viszonyt, amelyet George Osborne volt pénzügyminiszter dolgozott ki 2010 és 2016 között.

A Trump kormány, és itt nem személyesen Donald Trump amerikai elnökre gondolok, sokkal jobban kezeli a kínai kapcsolatot. Olyan mindkét párt által támogatott politikát alakított ki, amely Kínát stratégiai ellenfélnek tartja, és a kínai technológiai óriásvállalat Huawei-t több más kínai vállalattal egyetemben feketelistára tett, megtiltva ezáltal az amerikai vállalatoknak, hogy a kormány engedélye nélkül kereskedjenek velük.

https://prosyn.org/kkQzx24hu