De ontwikkelingsdoelen van vrouwen

NEW YORK – Nu de deadline van 2015 voor de Millennium Development Goals (Millennium Ontwikkelingsdoeleinden, MDGs) van de Verenigde Naties snel naderbij komt, zullen de wereldleiders voor een keuze komen te staan: de deadline een decennium of twee opschuiven, of degenen ter verantwoording roepen die er niet in zijn geslaagd hun beloften na te komen. Voor vrouwen is de keuze helder.

We zijn hier al eens eerder geweest. In 1978, op de Internationale Conferentie over Primaire Gezondheidszorg in Alma-Ata, ondertekenden 134 staten een verklaring die opriep tot adequate gezondheidszorg voor iedereen in het jaar 2000. Zestien jaar later, in 1994 in Cairo, bevestigden 179 overheden het recht op voortplanting als een fundamenteel mensenrecht. Er werden resoluties aangenomen om de universele toegang tot een complete reeks van gezondheidszorgdiensten rondom de voortplanting, inclusief gezinsplanning, zeker te stellen.

Toch waren deze deadlines min of meer onverrichterzake verstreken toen de leiders van 189 landen in september 2000, tijdens de 55e Algemene Vergadering van de VN, de MDGs aannamen. En zowel vóór als na de MDG-verklaring zijn er diverse andere beloften gedaan en resoluties aangenomen door de wereldleiders.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/Tqxpn4A/nl;