6

Het mondiale klaslokaal

MOUNTAIN VIEW, CALIFORNIË – Toen ik in de jaren 70 les gaf aan Stanford University, was ik altijd alert op manieren waarop technologie de manier van leren kon verbeteren. De grote innovatie in die tijd was dat mijn colleges werden uitgezonden in de San Francisco Bay Area. We stuurden zelfs videobanden van colleges naar gebieden verder weg.

Vandaag de dag nemen docenten hun colleges op en uploaden ze vervolgens. Dankzij het internet kunnen studenten waar ook ter wereld ze bekijken zo vaak ze willen. Het onderwijs, een van de laatste grote economische sectoren die nog niet getransformeerd is door het digitale tijdperk, staat aan het begin van een revolutie. En waarom zou het niet gedigitaliseerd moeten worden? Het web is de brandstof van de 21e eeuw en het zal studenten van alle leeftijden en uit elke uithoek van de globe naar een succesvolle toekomst lanceren.

Zo bieden MOOC’s (Massive Open Online Courses) bijvoorbeeld goedkope, hoogkwalitatieve cursussen op hoger onderwijsniveau aan honderdduizenden mensen op het internet. Deze maken het makkelijker om wat dan ook te leren wanneer men maar wil. Ik zie in de toekomst dezelfde mogelijkheden voor het middelbaar en lager onderwijs.

MOOC’s stellen een onbeperkt aantal studenten in staat om vakken te volgen op bijna elk gebied, van computerwetenschap tot muziek, onderwezen door ’s werelds meest vooraanstaande specialisten. Sommige MOOC’s hebben een enorme aantrekkingskracht, zoals die van de Universiteit van Alicante in Spanje of die van het Humboldt Institut in Duitsland, die beiden cursussen aanbieden over de praktische aspecten van het beginnen van een bedrijf. De Universiteit van Alicante brengt nu een tweede versie en heeft al meer dan 30.000 deelnemers verwelkomd.

Andere MOOC’s zoals een over cellulaire metriek die binnenkort wordt aangeboden door het Franse Instituut Mines-Télécom, zijn meer gemaakt voor een niche-publiek. MOOC’s kunnen ook creatief of uniek zijn. Iedereen die wil uitvinden hoe en waarom voetballers zoveel betaald krijgen kan zich inschrijven voor de Valoración de Futbolistas MOOC aangeboden door de Universiteit van Valencia. In dit programma kan je alles leren wat je ooit hebt willen weten over hoe je de waarde van een voetballer vaststelt. Het kijken naar een voetbalwedstrijd is daarna misschien wel nooit meer hetzelfde!

Op plaatsen waar de jeugdwerkloosheid nog steeds hoog is bieden MOOC’s een nieuwe manier om vaardigheden te verwerven en het vinden van werk makkelijker te maken. Een sleutelfunctie zou de ondersteuning voor leraren moeten zijn, vooral op het gebied van computerwetenschap, vooral in de curricula voor de middelbare school.

Gelukkig nemen veel regeringen stappen om de online onderwijsrevolutie te promoten. De regering van Maleisië heeft een plan aangekondigd om lichtgewicht laptops te geven aan basis- en middelbare scholen door het hele land en voorziet gratis e-mail, online kalenders en documentverwerking aan tien miljoen studenten, leraren en ouders. Het voorzien in online services voor studenten en docenten maakt toegang tot informatie mogelijk en maakt het voor iedereen mogelijk om onderwezen te worden, onafhankelijk van financiële situatie, locatie of invloed.

Maar er moet nog veel meer gedaan worden. Overheden moeten de nationale infrastructuur uitbreiden zodat zowel studenten in dichtbevolkte gebieden als afgelegen dorpen op het platteland toegang tot internet hebben. Publiek/private partnerschappen zijn vaak een goede manier om dit te bereiken. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat10.000 openbare scholen in Maleisië dit jaar 4G toegang krijgen door een samenwerking met een plaatselijke telecom provider.

Wanneer studenten eenmaal online zijn, zijn er geen grenzen in wat ze kunnen doen met de enorme hoeveelheid informatie die beschikbaar is of hoe ze met elkaar zullen samenwerken of van elkaar zullen leren. Stel je voor hoe studenten in Maleisië met studenten over de hele wereld samenwerken in een weerproject. Ze zouden virtuele experimenten kunnen uitvoeren, tegelijk data kunnen updaten in een spreadsheet of document, en een gedeelde eindpresentatie kunnen maken.

Waar desktop of laptop computers niet breed beschikbaar zijn kunnen studenten wellicht smartphones of tablets gebruiken om hun leren te verbeteren. Ze zouden bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van geraffineerde mobiele biologie-apps die ze laten interacteren met een 3D versie van een cel, of enquête-apps waarmee ze psychologie experimenten kunnen ondernemen.

Studiegroepen kunnen veel toegankelijker en flexibeler worden door het net. Het kan lastig zijn voor een kind om na school naar het huis van een klasgenoot te gaan, vanwege slechte wegen, onveilige buurten of werkende ouders die ze niet kunnen wegbrengen (of geen auto hebben). Met voldoende bandbreedte kunnen leerlingen elkaar nu virtueel ontmoeten via Google+ Hangouts of andere sociale media en samen studeren (of samen met de meest vooraanstaande deskundigen op aarde). Dankzij het internet doen afstanden er niet meer toe, de hele wereld kan nu ons klaslokaal zijn.

Vertaling: Melle Trap