Pope Francis Vincenzo Pinto/Getty Images

Wat maakt een groot leider?

SINGAPORE – Onlangs probeerden wij tijdens een etentje in Singapore te definiëren over welke kwaliteiten een groot leider moet beschikken. Voor Klaus waren de vijf sleutelelementen hart, brein, spierkracht, sterke zenuwen, en ziel. Voor Kishore waren compassie, gewiekstheid, en moed de sleutel, net zoals het vermogen om talent te identificeren en complexiteit te doorgronden. De mate van overlap is veelzeggend.

Het is geen toeval dat allebei de lijstjes met het hart beginnen. Zoals Nelson Mandela en Mahatma Gandhi kan een leider geen grootsheid bereiken zonder een diepe empathie met zijn of haar volk te voelen – een sentiment dat het gevecht tegen het onrecht waar deze mensen mee te maken hebben aandrijft.

Dit soort heroïsche leiders komen meestal niet naar voren in normale tijden. Maar het zijn geen normale tijden. In tegendeel, de ongekende ongelijkheid van vandaag de dag in grote delen van de wereld is precies het type onrecht dat de opkomst van grote leiders met compassie voor degenen aan de onderkant van de samenleving kan aansporen. De Canadese premier Justin Trudeau, de jonge leider die momenteel het meeste hoop uitstraalt, werd mede verkozen vanwege zijn engagement om gewone mensen te helpen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/aVBAwKInl