A 4-day-old newborn baby, who has been placed among empty baby beds Sean Gallup/Getty Images

Hoe redden we vrouwen en baby’s tijdens de bevalling?

BOSTON – Het akelige verhaal van de levensbedreigende complicaties van tennisster Serena Williams na de geboorte van haar dochter herinnert ons aan het feit dat bevallen potentieel dodelijk is voor elke vrouw of baby. Williams kreeg een longembolie – een bloedprop in haar longen. Nadat ze voor zichzelf op had moeten komen ontving ze de levensreddende zorg die ze nodig had. Miljoenen andere vrouwen over de hele wereld ontvangen deze niet.

Elk jaar sterven er meer dan 5,6 miljoen vrouwen en baby’s tijdens de zwangerschap, geboorte, of eerste levensmaand. Laagwaardige zorg tijdens de eerste 48 uur na de geboorte is in het bijzonder een van de grootste oorzaken van geboorte-gerelateerd lijden en sterven. Deze sterfgevallen verwoesten families en gemeenschappen. En wat deze tragedie nog verergert is dat ze vrijwel geheel te voorkomen zijn; 99% van de sterfgevallen bij moeders en 80% van de sterfgevallen bij pasgeboren baby’s kan met juiste zorg voorkomen worden.

We weten immers wat vrouwen en baby’s rond de geboorte doden kan. De grootste moordenaars van vrouwen zijn bloedingen, sepsis, obstructie tijdens de bevalling, en eclampsie. Voor pasgeboren baby zijn de grootste risico’s verstikking (moeilijkheden met de ademhaling), vroeggeboorte, en infectie. Hoe deze doodsoorzaken in te schatten, te behandelen, en te voorkomen weten we al tientallen jaren. In veel gevallen kunnen simpele handelingen zoals handenwassen, huid-op-huid opwarming van de baby, of het bestrijden van een hoge bloeddruk het grote verschil maken.

https://prosyn.org/7vXGinjnl