5

Poliohelden

SEATTLE – De vooruitgang van de wereld in het bevechten van polio is wellicht een van de best bewaarde geheimen van de mondiale gezondheidszorg. Mijn helden van 2015 zijn dan ook de mannen en vrouwen in de frontlinie van het gevecht tegen deze ziekte.

Sinds 1988 is het aantal jaarlijkse gevallen van polio wereldwijd met meer dan 99,9% gedaald. De ziekte verlamde vroeger elk jaar een geschatte 350.000 kinderen; in 2015 zal het aantal gevallen waarschijnlijk onder de 100 liggen.

Bovendien markeerde het jaar 2015 nog een andere mijlpaal in onze missie om deze slopende plaag uit te roeien: voor de eerste keer in de menselijke geschiedenis kon Afrika een jaar zonder één geval van polio noteren.

Toch ben ik vaak verrast te horen hoe weinig mensen weten over deze verbluffende vooruitgang.

Het krediet hiervoor gaat naar een internationale coalitie van visionaire mensen: de leiders die de uitroeiing van polio in eigen land hoog op de agenda hebben gezet en de donoren die de bestrijding van de ziekte mogelijk maken. Zo is de steun van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bijvoorbeeld onmisbaar geweest bij de vaccinatie van kinderen in Pakistan (dat samen met Afghanistan het enige land is dat nog nooit poliovrij is geweest).

Maar de verbazingwekkende vooruitgang die we afgelopen drie decennia hebben gezien zou niet mogelijk zijn geweest zonder de vrijwilligers en frontlinie-gezondheidswerkers die er – soms met gevaar voor eigen leven – op uit gaan om te garanderen dat elk kind beschermd wordt. Of ze nou overstromingen moeten trotseren, verraderlijke bergen moeten beklimmen, of moeten werken in sommige van de meest door conflicten getroffen gebieden ter wereld; er zijn door deze inspirerende personen vandaag de dag 13 miljoen kinderen springlevend en in staat om te lopen.

Dit is de reden dat ik trots ben dat de Gates Foundation een partnerschap met de VAE heeft opgezet om deze moedige mensen te eren door middel van de Heroes of Polio Eradication (HOPE) Awards. De ceremonie met Zijne Hoogheid Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, kroonprins van Abu Dhabi, was een van de meest verheffende bijeenkomsten van een reis die ik onlangs door het Midden-Oosten maakte.

Het was fantastisch de winnaars te ontmoeten en hun fantastische werk te vieren. Er was Freeda, een vrouwelijke gezondheidswerker in Beloetsjistan, Pakistan, die het polio uitroeiingsprogramma al meer dan 15 jaar ondersteunt in vaak gevaarlijke delen van de provincie. Vorig jaar raakte Freeda gewond en werd een familielid gedood in een aanval tijdens vaccinatietocht. Maar haar toewijding kinderen te vaccineren is er nooit minder door geworden.

Atta Ullah is maatschappelijk leider en activist in Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan, die de steun van lokale leiders en gezondheidswerkers mobiliseert voor polio uitroeiingsactiviteiten. Hij werkt er ook aan om valse berichten en geruchten over poliovaccins te ontkrachten.

De derde ontvanger, Misbahu Lawan Didi, had ik al ontmoet een paar jaar geleden in Nigeria. Het was geweldig om hem weer te zien en hem erkenning te zien krijgen voor zijn inspanningen. Zelf overlevende van polio richtte Lawan Didi de Para-soccer game op; een innovatief programma gericht op het opbouwen van de zelfvoorzienigheid en het zelfvertrouwen van 3000 door verlamming getroffenen.

Dan was er nog Constant Dedo, polioconsultant in Nigeria voor de Wereldgezondheidsorganisatie, die bijna tien jaar heeft gewerkt in Zuid-Soedan, Pakistan, Nigeria en Afghanistan. Het verhaal van Constant is er een van ware toewijding aan de uitroeiing van polio. Terwijl hij in Pakistan gestationeerd was werd Constant neergeschoten en moest hij een grote operatie ondergaan, maar hij zet zijn werk nog steeds door.

Ten slotte eerden we Bibi Malika, die niet alleen een vooraanstaand voorvechter van de uitroeiing van polio is, maar ook maatschappelijk leider en een grote bron van medische wijsheid in haar moeilijk toegankelijke gemeenschap in Helmand, Afghanistan. Zij is een inspirerend voorbeeld voor andere vrouwen in haar gebied.

Ik bewonder en dank al deze prachtige mensen. Dankzij hun inspanningen – en die van honderdduizenden anderen zoals zij – zijn we tergend dichtbij de uitroeiing van polio. Nu moeten we de klus afmaken.

Ik ben er optimistisch over dat ons dit snel zal lukken, door de voortvarendheid van degenen die de ziekte bestrijden en de gulle gaven van landen zoals de VAE die hun werk mogelijk maken. En op de dag dat we samen zullen komen om het einde van polio te vieren, zal iedereen beseffen dat het niemand anders dan deze helden zijn geweest die dit mogelijk hebben gemaakt.

Vertaling Melle Trap