India health Kunal Patil/Hindustan Times via Getty Images

India’s oorlog tegen antimicrobiële resistentie

CHENNAI – Afgelopen jaar kwam een dertigjarige lerares met een ernstige bloedvergiftiging mijn eerste hulp binnen voor behandeling. De vrouw was lokale klinieken in en uit geweest met een hardnekkige borstinfectie en koorts, en tegen de tijd dat ik haar onderzocht kreeg ze chemotherapie tegen bloedkanker.

Instinctief behandelde ik haar infectie met een antibioticum uit een groep middelen die bekend staat als ‘carbapenems,’ krachtige medicijnen die normaal gezien worden voorgeschreven aan mensen die in het ziekenhuis liggen. Maar na verdere onderzoeken ontdekte ik dat ze een type bacteriën bij zich droeg dat resistent is tegen de meeste antibiotica in ons therapeutische arsenaal. Er was geen andere optie dan haar te behandelen met medicijnen waarvan ik wist dat ze grotendeels ineffectief zouden zijn; ze had geluk dat ze herstelde.

Helaas hebben veel patiënten niet zo veel geluk. Over de hele wereld worden mensen in ziekenhuizen opgenomen met infecties die niet meer reageren op antibiotica, en relatief goedaardige ziektekiemen – zoals Klebsiella en E. Coli – zijn potente moordenaars geworden en halen hun schouders op voor medicijnen die ze in het verleden met gemak wisten te bedwingen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/o98pSYinl