Putin on defender of the motherland day Sasha Mordovets/Getty Images

De internationale politieke uitdagingen voor Donald Trump

CAMBRIDGE – Tijdens zijn campagne heeft aankomend Amerikaans president Donald Trump de allianties en instituties die de liberale wereldorde dragen in twijfel getrokken, maar weinig specifiek beleid naar voren gebracht. Wellicht de belangrijkste vraag opgeworpen door zijn overwinning is of de lange periode van mondialisering die begon aan het einde van de Tweede wereldoorlog in feite voorbij is.

Dit is niet noodzakelijk het geval. Zelfs wanneer handelsovereenkomsten zoals het Trans-Pacifisch Partnerschap en TTIP mislukken en de economische mondialisering vertraagt, bevordert de technologie ecologische, politieke, en sociale mondialisering in de vorm van klimaatverandering, transnationaal terrorisme, en migratie – of Trump het nou leuk vind of niet. De wereldorde behelst meer dan alleen economie, en de Verenigde Staten blijft hier een centrale rol in spelen.

Amerikanen misvatten frequent onze positie in de wereld. We oscilleren tussen triomfalisme en achteruitgang. Nadat de Sovjets in 1957 de Spoetnik lanceerden geloofden we dat we in verval waren. In de jaren tachtig dachten we dat de Japanners ver boven ons uittorenden. In de nasleep van de grote recessie van 2008 geloofden veel Amerikanen abuis dat China machtiger dan de Verenigde Staten geworden was.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/cEFae8wnl