rodriguesbezerra1_Damian GillieConstruction PhotographyAvalonGetty Images_bikelane Damian Gillie/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Vrijliggende fietspaden hebben de toekomst

FORTALEZA – Het kruispunt van de Avenida Leste Oeste en de Avenida Pasteur in de Braziliaanse stad Fortaleza is altijd lastig geweest voor fietsers, vooral waar in oostelijke richting drie rijbanen voor het autoverkeer twee rijbanen worden. Uit data blijkt dat tijdens ieder spitsuur 360 fietsers zich langs 2700 autoʼs, vrachtwagens en motorfietsen moesten wurmen, zonder enige bescherming.

Dergelijke omstandigheden zijn op zʼn zachtst gezegd niet bevorderlijk voor het fietsen. Toch houdt fietsen een grote belofte in, als vervoermiddel en als een manier voor de inwoners van Fortaleza om er een actievere levensstijl op na te houden en weerstand te bieden aan de obesitas-epidemie die Brazilië overspoelt. Ruim de helft van de Brazilianen lijdt aan overgewicht. Omdat obesitas de afgelopen 13 jaar met ruim 67% is gestegen, moest mijn gemeentebestuur zijn best doen om van het fietsen een populaire keuze te maken.

Ons doel was Fortaleza – een prachtige kuststad en de op vier na grootste gemeente van Brazilië, met ruim 2,6 miljoen inwoners – veiliger en gezonder te maken. We hebben dus maatregelen genomen om het fietsen te bevorderen, vooral maatregelen om er een betere vervoersoptie van te maken.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/plEjimWnl