rodriguesbezerra1_Damian GillieConstruction PhotographyAvalonGetty Images_bikelane Damian Gillie/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Vrijliggende fietspaden hebben de toekomst

FORTALEZA – Het kruispunt van de Avenida Leste Oeste en de Avenida Pasteur in de Braziliaanse stad Fortaleza is altijd lastig geweest voor fietsers, vooral waar in oostelijke richting drie rijbanen voor het autoverkeer twee rijbanen worden. Uit data blijkt dat tijdens ieder spitsuur 360 fietsers zich langs 2700 autoʼs, vrachtwagens en motorfietsen moesten wurmen, zonder enige bescherming.

Dergelijke omstandigheden zijn op zʼn zachtst gezegd niet bevorderlijk voor het fietsen. Toch houdt fietsen een grote belofte in, als vervoermiddel en als een manier voor de inwoners van Fortaleza om er een actievere levensstijl op na te houden en weerstand te bieden aan de obesitas-epidemie die Brazilië overspoelt. Ruim de helft van de Brazilianen lijdt aan overgewicht. Omdat obesitas de afgelopen 13 jaar met ruim 67% is gestegen, moest mijn gemeentebestuur zijn best doen om van het fietsen een populaire keuze te maken.

Ons doel was Fortaleza – een prachtige kuststad en de op vier na grootste gemeente van Brazilië, met ruim 2,6 miljoen inwoners – veiliger en gezonder te maken. We hebben dus maatregelen genomen om het fietsen te bevorderen, vooral maatregelen om er een betere vervoersoptie van te maken.

Het was het meest voor de hand liggend om te beginnen met het aanleggen van fietspaden. Als wegen geen vrijliggende fietspaden hebben, kennen fietsers weinig rechten en weinig veiligheid. Tussen 2010 en 2018 zijn er 222 ongelukken met fietsen geweest op de wegen van Fortaleza. Te veel gezinnen zijn verscheurd doordat hun jongste en meest gezonde leden arbeidsongeschikt zijn geraakt of zelfs zijn overleden op hun dagelijkse reis van en naar hun werk.

Begin 2013, toen we aan de macht kwamen, had de stad slechts 68 kilometer aan vrijliggende fietspaden, en waren veel trottoirs slecht onderhouden of werden ze gebruikt als parkeerplaats, waardoor voetgangers gedwongen werden de wegen op te gaan die overvol waren met autoʼs. Na ons zes jaar met onze infrastructuur te hebben beziggehouden hebben onze inspanningen internationale erkenning gekregen voor het feit dat er ruim twaalf vierkante kilometer openbare weg is teruggewonnen voor voetgangers, en de totale lengte van de vrijliggende fietspaden bijna is verviervoudigd, naar 263 kilometer.

Vandaag de dag wonen vier op de tien inwoners van Fortaleza binnen 300 meter van de fietsinfrastructuur – het beste resultaat van alle hoofdsteden van de Braziliaanse deelstaten, volgens het in New York gevestigde Institute for Transportation and Development Policy. Gezien het feit dat uit vele onderzoeken is gebleken dat het introduceren van vrijliggende fietspaden een positieve economische invloed heeft gehad, vooral op het lokale bedrijfsleven, denken we dat we een verstandige investering hebben gedaan.

Subscribe to PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Subscribe to PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Uiteraard kan niet iedereen fietsen. Dat is de reden dat we ook hebben geïnvesteerd in vrijliggende busbanen. De toename van 3,2 kilometer aan vrijliggende busbanen in 2013 naar 150 kilometer in 2019 heeft ervoor gezorgd dat onze bussen nu net zo snel zijn als fietsen, en niet meer net zo traag als voetgangers. De hoop is dat deze verbeteringen méér mensen ertoe zullen aanzetten over te stappen op een gezondere, snellere en ecologisch gezien duurzamer manier van vervoer op weg naar en van hun werk.

Een van de grootste hindernissen als het gaat om het forenzen per fiets is dat er te weinig mensen zijn die er een hebben. Diefstal en de kosten van het aanschaffen en repareren van een fiets zijn de voornaamste barrières. Het delen van fietsen neemt deze obstakels weg. In Fortaleza voorziet een nieuw, gesubsidieerd project om fietsen te delen, genaamd Bicicletar Corporativo, werknemers van de stad van de toegang tot fietsen vanuit 16 plekken, verspreid over de binnenstad. Het programma dient als model voor particuliere bedrijven die overwegen hun personeel te stimuleren per fiets te gaan forenzen.

Al deze verbeteringen, evenals initiatieven als de autovrije dag in september, zijn bedoeld om de stad veiliger te maken, niet alleen voor fietsers, maar voor iedereen die zich op de weg bevindt. En ze hebben gewerkt. Tussen 2014 en 208 is het aantal verkeersdoden met 40% afgenomen, van 377 naar 226.

Vandaag de dag kun je op een fiets springen en westwaarts rijden op een vrijliggend fietspad langs Avenida Leste Oeste, dat je veilig over de kruising met Avenida Pasteur heen brengt. Terugkerend kun je het fietspad in oostelijke richting nemen – de middenberm is verschoven en een deel van de rijbaan is nu gereserveerd voor fietsers. De installatie vorig jaar van nieuwe stoplichten, fietspadmarkeringen en speciale plekken voor fietsers vóór de stoplichten is de jongste verbetering van de veiligheid op de openbare weg in onze stad.

Door gelijke tred houden met de huidige trend op het gebied van het vervoer kunnen we de volksgezondheid verbeteren en de economische groei een impuls geven. In Fortaleza omarmen we de fietstrend, omdat de voordelen enorm zijn. Onze stad wordt er beter van. Meer mensen fietsen, en veel veiliger dan ooit, waardoor ze met iedere rit van hun huis naar hun werk of terug een bijdrage leveren aan schonere lucht en groter welzijn. Andere steden zijn daar ook toe in staat. De steden die straten en wegen exclusief voor autoverkeer blijven vrijhouden zullen de komende decennia achterop raken.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/plEjimWnl