nwuneli1_GULSHAN KHAN_AFP_Getty Images GULSHAN KHAN/AFP/Getty Images

De hoge kosten van de voedselmonopolies in Afrika

LAGOS – In mei zijn de mondiale voedselprijzen met 1,2% gestegen, waardoor ze hun hoogste peil hebben bereikt sinds oktober 2017. Deze opwaartse trend oefent onevenredig veel invloed uit in Afrika, waar het aandeel van het huishoudinkomen dat aan voedsel wordt uitgegeven eveneens stijgt. Om de voedselzekerheid veilig te stellen moeten overheden snel tot actie overgaan om deze ontwikkelingen te keren. Een goede manier om daarmee te beginnen is het in de gaten houden van de producenten die olie op het vuur gooien.

Volgens gegevens van het World Economic Forum liggen vier van de vijf landen waar het meest aan voedsel wordt uitgegeven in Afrika. Nigeria staat bovenaan de lijst, met een verbijsterende 56,4% van het huishoudinkomen dat in 2015 naar voedsel ging, gevolgd door Kenia (46,7%), Kameroen (45,6%) en Algerije (42,5%). Vergeleken hiermee besteden de consumenten in de Verenigde Staten wereldwijd het minst (6,4%), veel minder dan mensen in opkomende landen als Brazilië (16%) en India (30%).

Eén reden voor de grote verschillen is gelegen in de verhouding van de voedselprijzen ten opzichte van het inkomen. Nu Afrika aan het verstedelijken is, kopen mensen méér geïmporteerde gedeeltelijk of volledig kant-en-klare voedingsproducten, die méér kosten dan plaatselijk geproduceerd voedsel. En in de meeste landen hebben de lonen geen gelijke tred gehouden met de inflatie.

https://prosyn.org/zPzxTXgnl