African construction Issuof Sanogo/Getty Images

Verdienen aan Afrikaanse infrastructuur

JOHANNESBURG – Nu de Amerikaanse Federal Reserve is begonnen aan het ‘grote afbouwen’ van het stimuleringsprogramma waar ze bijna tien jaar geleden mee begon zijn opkomende economieën ongerust dat een sterkere dollar hun vermogen om hun in dollars gedenomineerde schulden af te betalen aan zal tasten. Dit is in het bijzonder een zorg voor Afrika, waar sinds de Seychellen in 2006 haar eerste eurobond uitbracht de totale waarde van uitstaande eurobonds is gegroeid tot bijna 35 miljard dollar.

Maar ondanks dat de voortgaande intrekking van stimuli door de Fed de Afrikanen zenuwachtig maakt heeft deze ook het inzicht gebracht dat er slimmere manieren zijn om ontwikkeling te financieren dan lenen in dollars. Van alle beschikbare opties is er één specifieke klasse van activa die eruit springt: infrastructuur.

Afrika, dat tegen 2050 een geschatte 2,6 miljard mensen zal herbergen, heeft dringende behoefte aan fondsen om wegen, havens, energienetwerken etc. op te bouwen en in stand te houden. Volgens de Wereldbank moet Afrika jaarlijks een duizelingwekkende 93 miljard dollar uitgeven om zijn huidige infrastructuur te moderniseren; de overgrote meerderheid van deze fondsen – ongeveer 87% – is nodig voor basisdiensten zoals energie, water, sanitatie, en transport.

https://prosyn.org/S9hNonQnl