China marks world AIDS day VCG/Getty Images

Vier manieren om hiv/aids te verslaan

PITTSBURGH – In het gevecht tegen hiv/aids werpen sommige verhalen meer licht op de lange weg naar wereldwijde uitroeiing dan andere. In 2009 hoorde ik in Tanzania zo een verhaal.

The Year Ahead 2018

The world’s leading thinkers and policymakers examine what’s come apart in the past year, and anticipate what will define the year ahead.

Order now

Ik was op bezoek in een afgelegen dorp toen ik met een vrouw sprak die wist dat ze hiv-positief was. Ze vertelde me dat de voorgeschreven gezondheidsrichtlijnen toentertijd aangaven dat ze niet behandeld kon worden tot het aantal CD4 T-helper cellen, een type witte bloedcel gebruikt door het immuunsysteem, beneden een bepaalde grens was gedaald.

Nadat ze kilometers had gelopen om haar waarden te laten meten arriveerde ze bij de kliniek, alleen maar om daar uit te vinden dat de testapparatuur stuk was. De tweede keer dat ze de lange reis maakte functioneerde de apparatuur nog steeds niet. Pas maanden later, na haar derde voetreis naar de kliniek, ontving ze haar celwaarden: haar niveau lag ver beneden de noodzakelijke grens. De behandeling had al maanden eerder kunnen beginnen.

Sinds hiv/aids in 1984 voor het eerst werd geïdentificeerd heeft het meer dan 35 miljoen levens gekost. Alhoewel het aantal aids-gerelateerde doden sinds het hoogtepunt in 2005 met bijna de helft is gedaald sterven er nog steeds veel te veel mensen door deze te voorkomen ziekte. In 2016 alleen al stierven er 1 miljoen mensen over de hele wereld aan hiv-gerelateerde oorzaken, terwijl er nog eens 1,8 miljoen besmet raakten. In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht hebben we aids nog niet achter ons gelaten – verre van zelfs.

Wereldaidsdag op 1 december is een goede gelegenheid om de miljoenen slachtoffers te gedenken, en om ons opnieuw te engageren aan het uitroeien van deze verwoestende ziekte. Volgens UNAIDS ontvangt slechts 54% van de hiv-positieve volwassenen en maar 43% van de hiv-positieve kinderen momenteel de antiretrovirale therapieën die hun leven kunnen redden en nieuwe infecties voorkomen. Met zoveel onbehandelde patiënten zal het virus zich blijven verspreiden.

Als CEO van een internationaal farmaceutisch bedrijf ben ik trots op het werk dat we verzet hebben om hiv/aids over de hele wereld te bestrijden. Vandaag de dag zijn meer dan 8 miljoen mensen – bijna de helft van alle patiënten die in ontwikkelingslanden tegen hiv behandeld wordt – afhankelijk van de antiretrovirale kuren die wij produceren.

Maar aan degenen onder ons die in deze strijd aan de frontlinie staan; onze taak is nog lang niet volbracht. De farmaceutische industrie draagt verantwoordelijkheid om de toegang tot testen en behandeling te vergroten, en om de verspreiding van hiv voor eens en altijd te helpen stoppen. Door aan vier cruciale opdrachten te voldoen zal dit doel haalbaar worden.

Om te beginnen zouden farmaceutische bedrijven meer moeten ondernemen om de beschikbaarheid van goedkope generieke geneesmiddelen te vergroten. Mijn bedrijf Mylan introduceerde in 2009 de eerste generieke dagelijkse alles-in-1 pil voor ontwikkelingslanden, en we hebben de prijs voortdurend verlaagd om deze voor meer mensen toegankelijk te maken. Met alleen al deze behandeling besparen Mylan en andere producenten van generieke middelen de Amerikaanse regering, internationale donoren, en nationale zorgsystemen meer dan 4,5 miljard dollar per jaar.

Toch kunnen de behandelingsopties verder uitgebreid worden. In september kondigde Mylan een samenwerking met UNAIDS, de Bill & Melinda Gates Foundation, het Clinton Health Access Initiative, en andere partners aan, om de volgende generatie dagelijkse alles-in-1 hiv-pil voor minder dan 75 dollar per jaar aan te bieden aan patiënten in 90 landen met lage en middeninkomens. Deze medicijnen worden in landen met hoge inkomens al veel gebruikt omdat ze minder bijwerkingen hebben. Betaalbare initiatieven als dit moeten gerepliceerd worden.

Verder moeten medicijnproducenten blijven investeren in de capaciteit en betrouwbaarheid van aanvoerlijnen. Sinds 2005 is het aantal mensen dat wereldwijde antiretrovirale therapieën ontvangt met een factor tien gestegen, tot 21 miljoen. Maar ongeveer twee keer zoveel mensen zijn momenteel met hiv besmet. De afgelopen tien jaar heeft Mylan meer dan 250 miljoen dollar geïnvesteerd in vergroting van de productiecapaciteit en we produceren nu vier miljard tabletten en capsules per jaar. Maar als we toegang willen creëren voor die andere 21 miljoen mensen die nog niet behandeld worden zijn verdere investeringen nodig.

Een derde urgent vereist engagement is steun voor onderzoek dat de ontwikkeling van nieuwe innovaties in het effectieve en efficiënte aanbod van behandelingen versnelt. Mylan levert bijvoorbeeld experimentele medicatie voor onderzoeksproeven, zoals het MaxARt proefprogramma in Swaziland, dat aantoonde dat het aanbieden van behandeling aan alle hiv-positieve mensen de beste manier is om de verspreiding van de ziekte te vertragen. We hebben ook de ENCORE1 proef van het Kirby Institute ondersteund om een lager gedoseerde versie van het meest algemene hiv-behandelingsregime te ontwikkelen. En we werken momenteel samen met het Amerikaans Agentschap voor Internationale Ontwikkeling als onderdeel van een partnerschap met de naam OPTIMIZE, dat een snellere toegang tot nieuwe therapieën tot doel heeft.

We ondersteunen dit soort experimenten niet omdat we hopen enig vermarktbaar intellectueel eigendom te verwerven – dit doen we dan ook niet. We ondersteunen ze daarentegen omdat dit de juiste manier is om de wetenschap vooruit te helpen en behandelingen te verbeteren.

Uiteindelijk zal echte vooruitgang in het gevecht tegen hiv/aids van medicijnproducenten vergen om verantwoording te nemen voor de beperkingen van de zorgsystemen en distributienetwerken in de ontwikkelingslanden die ze zeggen te dienen.

Antiretrovirale therapieën voor kinderen zijn van deze uitdagingen een goed voorbeeld. Medicijnen voor jonge mensen die in het Westen worden geproduceerd komen vaak in de vorm van vloeistoffen die gekoeld moeten worden. Maar ontwikkelingslanden kennen vaak beperkte koelingsfaciliteiten en mogelijkheden om vloeistoffen in bulk te vervoeren. Daarom heeft Mylan hittestabiele, smaakgemaskeerde, en oplosbare tabletten ontwikkeld die makkelijk in voedsel verwerkt kunnen worden. Onze wetenschappers werken nu aan de formule voor de toekomst, die komt in de vorm van een suikeroplossing die zelfs zuigelingen tot zich kunnen nemen. Er zullen meer innovaties als deze nodig zijn om de land-eigen kwesties waar patiënten mee te maken hebben op te lossen.

De mondiale zorgsector heeft in het keren van het tij qua hiv/aids opmerkelijke vooruitgang geboekt, door introductie van nieuwe producten en door zich sterk te maken voor vroegtijdiger behandeling. Maar elke keer als ik terugdenk aan de vrouw die ik in Tanzania ontmoette word ik eraan herinnerd hoeveel werk er nog te doen is. De makers van generieke geneesmiddelen hebben in dit gevecht een belangrijke rol te vervullen, en we zullen niet rusten tot er voor elke behoeftige patiënt op aarde een behandeling beschikbaar is.

Vertaling Melle Trap

http://prosyn.org/YK1Xfab/nl;

Handpicked to read next