Trump in Europe Joe Raedle/Getty Images

Trumps cadeau aan Europa

OXFORD – Op een recente conferentie in Frankrijk verraste een aantal Europeanen hun Amerikaanse gasten met het betoog dat de Amerikaanse president Trump wel eens goed zou kunnen zijn voor Europa. Nu Trump het afgelopen weekeinde te gast was op de G20-top in Hamburg, is het de moeite waard om te bekijken of ze gelijk hebben.

Volgens de meeste commentatoren is het presidentschap van Trump tot nu toe vreselijk voor Europa. Hij lijkt de Europese Unie te minachten. Zijn verhouding met de Duitse bondskanselier Angela Merkel is koel in vergelijking met zijn vriendschap met de autoritaire Turkse president Recep Tayyip Erdoğan of zijn bewondering voor de Russische president Vladimir Poetin.

Bovendien juicht Trump het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de EU toe; toen hij de Britse premier Theresa May voor het eerst ontmoette, zou hij haar enthousiast hebben gevraagd: “Wie is de volgende?” Tenslotte heeft Trump pas in een laat stadium Artikel 5 van het NAVO-verdrag herbevestigd (waarin bepalingen staan over de wederzijdse verdediging), heeft hij de VS teruggetrokken uit het Parijse klimaatverdrag (dat in Europa heel populair is) en heeft hij de Amerikaanse financiering van de Verenigde Naties (die krachtige steun krijgen in Europa) op een lager pitje gezet.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/UyyKHaX/nl;