Donald Trump speaks about the passage of tax reform legislation Saul Loeb/Getty Images

De Republikeinen nemen hun kiezers in de maling

NEW YORK – Nog nooit is een stuk wetgeving, verkocht als zowel een belastingverlaging als een belastinghervorming, op zo veel afkeuring en spot gestuit als het wetsontwerp dat door het Amerikaanse Congres is aangenomen en door president Donald Trump pal vóór de kerst tot wet is verheven. De Republikeinen die vóór het wetsontwerp hebben gestemd (er waren geen Democraten die dat deden) beweerden dat hun geschenk later naar waarde zal worden geschat, als de Amerikanen zien dat het bedrag dat ze mee naar huis mogen nemen omhoog is gegaan. Ze hebben het vrijwel zeker bij het verkeerde eind. Het is eerder zo dat het wetsontwerp al wat fout is aan de Republikeinse Partij in één pakket samenbalt, wat tot op zekere hoogte ook iets zegt over de deplorabele staat van de Amerikaanse democratie.

Deze wetgeving kan op geen enkele manier een “belastinghervorming” worden genoemd. Een hervorming houdt het sluiten van vertekenende mazen in de wet in, evenals het vergroten van de eerlijkheid van de belastingheffing. Centraal bij die eerlijkheid staat het vermogen om te betalen. Maar deze belastingwet vermindert de belastingen gemiddeld met tienduizenden dollars voor degenen die ze het best kunnen betalen (de bovenste 20 procent). En als hij (in 2027) volledig ten uitvoer is gelegd, zullen de belastingen voor de meeste Amerikanen omhoog blijken te zijn gegaan (voor de middelste 60 procent).

De Amerikaanse belastingwet was al lang vóór het presidentschap van Trump regressief. De schatrijke belegger Warren Buffett, een van de rijkste mannen ter wereld, heeft gezegd dat het verkeerd was dat hij een lager belastingtarief moest betalen dan zijn secretaresse. De nieuwe wetgeving maakt het Amerikaanse belastingsysteem alleen nog maar regressiever.

https://prosyn.org/J3j6RW4nl