pa3110c.jpg Paul Lachine

Zuid-Afrika kan de strijd tegen aids winnen

ERFURT – In de strijd tegen hiv/aids was Zuid-Afrika vele jaren het perfecte voorbeeld van hoe het niet moest. Tot voor kort was de reactie van de regering op de epidemie, die het land tot op het bot bedreigde, zwak en dom. De druk die afgelopen 20 jaar werd opgevoerd door maatschappelijke groeperingen, de media en meer verlichte politici lijkt eindelijk zijn vruchten af te werpen. De ziekte, die sociaal en economisch diepe wonden heeft geslagen en de levensverwachting dramatisch heeft doen dalen, lijkt op zijn retour.

Maar een nieuw VN-rapport toont aan dat de strijd in Zuid-Afrika tegen het virus nog lang niet gestreden is. Het land heeft het ernstigste hiv-probleem van de wereld, met zo’n 5,6 miljoen inwoners – meer dan 10 procent van de bevolking – die op dit moment door het virus zijn besmet. Elk jaar komen daar ongeveer 300.000 nieuwe besmettingen bij en worden er 270.000 aidsgerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Hiv/aidspatiënten zijn ook vatbaar voor andere infectieziekten: naar schatting heeft 70 procent van de Zuid-Afrikanen met aids ook tuberculose, terwijl naar verwachting de helft van de dragers van het hiv-virus die ziekte ergens in hun leven nog zullen krijgen. Erger nog, een derde van de zwangere vrouwen – een bevolkingsgroep die hoog risico loopt met hiv besmet te raken – blijkt het virus te hebben, dat zij tijdens de bevalling kunnen doorgeven aan hun kind.

Het verwoestende karakter van de ziekte, en de snelheid waarmee deze zich verspreidde, overviel vele Afrikanen compleet. Net als in de ontwikkelde landen werd de hiv-infectie aanvankelijk vooral aangetroffen onder hemofiliepatiënten, seksueel actieve homoseksuele mannen en intraveneuze drugsgebruikers. Maar gedurende de jaren negentig, om redenen die nog steeds niet helemaal te verklaren zijn, liet het virus een explosieve groei zien onder de gehele bevolking. Het aantal besmette Zuid-Afrikanen (te vergelijken met de bevolking van Denemarken) is veel hoger dan dat van Mozambique, Lesotho, Botswana, Namibië, Swaziland en Zimbabwe bij elkaar.

https://prosyn.org/zoRNPy1nl