Saudi Woman Driver MARWAN NAAMANI/AFP/Getty Images

Een Saudische revolutie van bovenaf

BERLIJN – Zeven jaar nadat de Arabische lente een golf van revolutionair elan tot gevolg had in het grootste gedeelte van het Midden-Oosten en Noord-Afrika komt Saudi-Arabië eindelijk langszij, alhoewel op zijn eigen unieke manier. Een jongere generatie eist dat het aartsconservatieve koninkrijk moderniseert, en deze wordt niet aangevoerd door revolutionairen op straat, maar door Mohammed bin Salman (MBS), de 32-jarige kroonprins en troonopvolger van het land.

Qua bevolking en geografie is Saudi-Arabië één van de grootste Arabische landen, en zijn gigantische olierijkdom heeft het tot een onmisbare strategische partner van het Westen gemaakt, en in het bijzonder van de VS. Maar als land dat klem zit tussen de Islamitische middeleeuwen en de Westerse moderniteit heeft het altijd extreme tegenstellingen geaccepteerd. De modernste infrastructuur en op Amerikaanse leest geschoeide winkelcentra hebben inmiddels Mekka en Medina, de belangrijkste heilige plaatsen van de Islam, bereikt.

Maar Saudi-Arabië is tot op de dag van vandaag een antiwesterse stammenmaatschappij, die sinds de stichting van het land in 1932 geregeerd wordt als absolute monarchie door één  familie, het huis van Saud. De moraal en wetten lijken voor de meeste buitenstaanders middeleeuws. En het land hangt de extreem reactionaire versie van de islam aan die bekend staat als Wahabisme, een salafistische doctrine die de meeste van de hedendaagse radicale islamistische groeperingen beïnvloedt.

https://prosyn.org/XWwJR4gnl