Ksenia Sobchak Mladlen Antonov/Getty Images

Is Vladimir Poetin zijn grip aan het verliezen?

MOSKOU – In 1984, vlak voordat Michael Gorbatsjov aan de macht kwam, leefde in Moskou het gevoel dat de Sovjet-Unie volledig versteend was en er niets kon veranderen. En toen veranderde alles, wat de omvang van de transformatie die zich onder de oppervlakte had voltrokken blootlegde. Vandaag de dag is Moskou van een zelfde soort stemming doordrongen, waarbij het regime van president Vladimir Poetin stabiel lijkt, en zelfs onaantastbaar. Maar net zoals toen het geval was onthult nader onderzoek zwakke plekken in dit pantser.

Rusland is de afgelopen tientallen jaren op veel gebieden achteruit gegaan. In de jaren negentig was Rusland een vrijplaats waar bijna alles was toegestaan. Moskou had twintig kranten, waarbij de visies verschilden van liberaal tot stalinistisch. Momenteel is de burgermaatschappij in Rusland ernstig verstikkend, en televisie kijken in Moskou bestaat uit twintig zenders die allemaal door het Kremlin gecontroleerd worden.

In 1991 deelde Boris Jeltsin in een van zijn eerste acties als president de oude KGB op in verschillende bureaus, halveerde de staf, en decimeerde het budget. Op dit moment echter heeft de opvolger van de KGB, de Federale Veiligheidsdienst FSB, volledige controle over het Russische veiligheidsapparaat verworven, inclusief door het arresteren van hoge generaals van andere bureaus voor wetshandhaving. Het resultaat is één enkele veiligheidsdienst die machtiger is dan op enig tijdstip sinds Stalin – en die wordt gezien als onafhankelijk van het Kremlin.

https://prosyn.org/3XdDKG3nl