Data en ontwikkeling

WASHINGTON, DC – Sinds de eeuwwisseling heeft de ontwikkelingsgemeenschap zich hard gemaakt voor de Millenniumdoelen, die specifieke doelen gesteld hebben op acht gebieden, waaronder armoede, kindersterfte en ziekte en die in 2015 gehaald moeten zijn. Bij het formuleren van de agenda voor na 2015 is het meten van het succes van de Millenniumdoelen (en het vaststellen waar de vooruitgang nog achterloopt) cruciaal. En dat vraagt om meer en betere data.

Zeker, internationale instituties en veel ontwikkelingslanden hebben aanzienlijk geïnvesteerd in het verbeteren van het verzamelen van gegevens om hun prestaties ten aanzien van de Millenniumdoelen beter bij te houden. In 2003 hadden slechts vier landen twee datapunten voor 16 of meer van de 22 voornaamste MDG indicators, vorig jaar was dat aantal gegroeid tot 118 landen.

Maar ontwikkelingsdata blijven een schaars goed in de ontwikkelingswereld. Gegeven hun waarde in het meten (en aanjagen) van sociale en economische vooruitgang moet dit tekort dringend aangepakt worden. Er is een katalysator nodig om de productie en het gebruik van ontwikkelingsgegevens uit te breiden. Met dit in het achterhoofd heeft het high-level panel dat de ontwikkelingsagenda van na 2015 overziet er gelijk in om om een mondiale ‘datarevolutie’ te roepen.

https://prosyn.org/gHd3D9Lnl