26

De illusies die Amerikaanse activaprijzen opdrijven

NEW HAVEN – Aandelenmarkten zijn altijd kwetsbaar geweest voor illusies. Maar het doorzien van de gekte in de markt biedt geen duidelijk voordeel in het voorspellen van de resultaten, omdat fluctuaties in de kracht van de illusie moeilijk te voorspellen zijn.

In de Verenigde Staten zijn er momenteel twee illusies van belang in de financiële markten. Eén daarvan is de zorgvuldig gevoede perceptie dat aankomend president Donald Trump een zakengenie is die zijn vaardigheden om deals te sluiten kan toepassen om Amerika weer groot te maken. De andere is een natuurlijke optredende illusie: de nabijheid van de 20.000 punten grens op de Dow Jones index. Het Dow Jones Industrial Average ligt sinds november boven de 19.000 en ontelbare nieuwsverhalen richten zich op de flirt met de grens van 20.000 – die wellicht gepasseerd is als dit commentaar wordt gepubliceerd. Wat er ook gebeurt, de grens van 20.000 punten zal sowieso een psychologische impact op de markt hebben.

Trump is nooit helder of consistent geweest over wat hij als president gaat doen. Het is duidelijk dat er belastingverlagingen op zijn agenda staan, en deze stimulus zou tot hogere activaprijzen kunnen leiden. Lagere bedrijfsbelastingen moeten normaal gezien tot hogere aandelenprijzen te leiden, terwijl het verlagen van de inkomstenbelasting tot hogere huizenprijzen zou kunnen leiden (alhoewel mogelijk tenietgedaan door andere veranderingen in het belastingsysteem).

Maar het zijn niet alleen de voorgestelde belastinghervormingen van Trump die de marktpsychologie plausibel beïnvloeden. De VS heeft nooit eerder een president als hij gehad. Hij is niet alleen een acteur, zoals Ronald Reagan; hij is ook motiverend spreker en schrijver, een A-merk in het vastgoed, en een harde onderhandelaar. Als hij ooit zijn financiële informatie zal vrijgeven, of wanneer zijn familie in staat is om zijn invloed als president te gebruiken om hun uitgangspositie te verbeteren, zou hij zelfs succesvol in zaken kunnen blijken.