Arab student Mohammed Huwais/Stringer via Getty Images

De emancipatie-achterstand in het Arabische onderwijs

PARIJS – De onderwijsdiscussie in de Arabische wereld heeft zich vrijwel nooit beziggehouden met de rol van het onderwijs op het gebied van de verandering van sociale en politieke mores. Dat is jammer, want goed opgeleide burgers in de Arabische landen zijn gemiddeld vaak veel minder politiek en sociaal geëmancipeerd dan hun gelijken in andere delen van de wereld. Als de Arabische samenlevingen ooit opener en economisch dynamischer willen worden, zullen hun onderwijssystemen waarden moeten omarmen en propageren die bij dit doel passen.

Dit verschil wordt weerspiegeld in de World Value Survey (WVS), een mondiale opiniepeiling die een vergelijking van een brede reeks waarden in uiteenlopende landen mogelijk maakt. Onlangs onderzocht de WVS twaalf Arabische landen – Jordanië, Egypte, Palestina, Libanon, Irak, Marokko, Algerije, Tunesië, Qatar, Jemen, Koeweit en Libië – naast 47 niet-Arabische landen. De resultaten stellen ons voor het eerst in staat de inwoners van een aanzienlijk deel van de Arabische wereld met burgers elders in de wereld te vergelijken.

De WVS meet vier onthullende politieke en sociale waarden: steun voor de democratie, bereidheid tot burgerlijk engagement, gehoorzaamheid aan gezag, en steun voor patriarchale waarden die ten grondslag liggen aan de vrouwendiscriminatie. Als een doorsneeland rijker, beter opgeleid en politiek opener wordt, nemen de steun voor de democratie en de bereidheid tot burgerlijk engagement toe, en nemen de gehoorzaamheid aan gezag en de steun voor patriarchale waarden af.

https://prosyn.org/FVS0dZJnl