hurricane aftermath Cedrick Isham Calvados/Getty Images

De klimaatverandering verstoord

DENVER – Na een Amerikaans orkaanseizoen dat alle records brak en overstromingen door heel Azië lijkt wanhoop over de steeds snellere klimaatverandering voor de hand liggend. Maar ondanks deze apocalyptische voortekenen blijft een energietransformatie die omvangrijk en snel genoeg is om de stijging van de mondiale temperatuur te beteugelen binnen bereik. Beter nog; we hoeven om de benodigde veranderingen door te voeren niet te wachten op nieuwe uitvindingen: de transformatie kan nu meteen plaatsvinden, met winstgevende oplossingen uit het bedrijfsleven en aangedreven door de markt.

Het limiteren van de verhoging van de mondiale temperaturen tot onder de 2 graden Celsius boven pre-industriële niveaus – het doel gezet door het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 – vereist het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, en verandering van hoe we onze gewassen verbouwen, hout hakken, en land gebruiken. Nieuw onderzoek door het Rocky Mountain Institute (RMI) laat zien dat beide uitkomsten gelijktijdig mogelijk zijn, en dat de gezamenlijke impact ervan het traject van klimaatverandering ‘positief’ kan verstoren.

Volgens onze analyse bestaan er toekomstige trajecten voor vraag en aanbod van energie en hoe bossen en land koolstof opslaan die, wanneer gevolgd, de snelheid van de opwarming drastisch zullen verminderen. Door het versnellen van de schone-energietransitie die gaande is wordt het mogelijk om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren tot beneden wat met de huidige consumptiepatronen verwacht zou worden.

https://prosyn.org/bk8XW4Vnl