A Greenpeace activist holds a placard FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images

Depressie na Davos

DAVOS – Ik woon al sinds 1995 de jaarlijkse conferentie van het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland bij, waar de zogenoemde mondiale elite bijeenkomt om wereldproblemen te bespreken. Nooit eerder ben ik zo ontgoocheld vertrokken als dit jaar.

De wereld wordt geplaagd door problemen die vrijwel niet meer te hanteren zijn. De ongelijkheid stijgt enorm, vooral in de geavanceerde economieën. De digitale revolutie brengt ondanks zijn potentieel ernstige gevaren mee voor privacy, veiligheid, banen, en de democratie – uitdagingen die worden verergerd door de groeiende monopoliemacht van een klein aantal Amerikaanse en Chinese datagiganten, waaronder Facebook en Google. Verder vormt klimaatverandering een existentiële bedreiging voor de hele wereldeconomie zoals we die vandaag de dag kennen.

Wat wellicht nog minder hoop geeft dan deze problemen zelf echter is de respons erop. Zeker, CEO’s van over de hele wereld beginnen hier in Davos de meeste toespraken met het benadrukken van het belang van normen en waarden. Hun activiteiten zijn, zo stellen ze, niet slechts gericht op het maximaliseren van de winst van hun aandeelhouders, maar ook op het creëren van een betere toekomst voor hun werknemers, de gemeenschappen waarbinnen ze opereren, en de wereld meer in het algemeen. Sommigen bewijzen zelfs lippendienst aan de gevaren van klimaatverandering en ongelijkheid.

https://prosyn.org/fEBvndynl