Dollar sign electrifying light in parking lot Donald Iain Smith/Getty Images

De oude aantrekkingskracht van nieuw geld

NEW HAVEN – De cryptocurrency-revolutie, die in 2009 is begonnen met bitcoin, claimt nieuwe soorten geld uit te vinden. Er zijn nu bijna 2000 cryptocurrencies, en miljoenen mensen in de hele wereld zijn daar enthousiast over. Wat is de oorzaak van dit enthousiasme, dat zich tot nu toe niet uit de weg laat slaan door waarschuwingen dat de revolutie een schijnvertoning is?

Je moet in het achterhoofd houden dat de pogingen om geld opnieuw uit te vinden een lange geschiedenis kennen. De sociologe Viviana Zelizer zegt in haar boek The Social Meaning of Money: “Ondanks het algemeen gedeelde idee dat ‘een dollar nu eenmaal een dollar is,’ scheppen mensen overal waar we kijken voortdurend andere soorten geld.” Veel van deze innovaties brengen echte opwinding teweeg, althans voor even.

Als hét ruilmiddel overal ter wereld is geld, in zijn diverse vormen, rijk aan mystiek. We hebben de neiging de waarde van mensen erin weer te geven. Je kunt er beter dan wat ook zaken mee opsommen. En toch bestaat het vaak uit niets meer dan stukjes papier die maar blijven circuleren. De waarde ervan is dus afhankelijk van het vertrouwen in die stukjes papier. Je zou het geloof kunnen noemen.

https://prosyn.org/5HS4eu2nl