ratti11_ Romy Arroyo Fernandez_NurPhoto via Getty Images_man working computer Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

Het kantoor heruitgevonden

BOSTON Vorige maand kondigde Twitter-CEO Jack Dorsey aan dat het bedrijf zijn werknemers, die momenteel vanuit huis werken in overeenstemming met social-distancing protocollen, zou toestaan om dit voor altijd te blijven doen. Verschillende andere grote bedrijven – van Facebook tot het Franse autoconcern PSA – volgden dit voorbeeld met plannen om na het einde van de COVID-19-crisis veel meer werknemers thuis te laten werken. Wordt het kantoor het zoveelste slachtoffer van de pandemie?

In zekere zin is de dood van het kantoor al lange tijd aangekondigd. In de jaren zestig voorspelde de Amerikaanse futurist Melvin Webber dat de wereld een ‘poststedelijk tijdperk’ tegemoet ging, waarin ‘het mogelijk zou zijn om op een bergtop te gaan wonen en toch een persoonlijk, real-time en praktisch contact met de zaak of andere partners te onderhouden’.

Tijdens de dot.com-hausse eind jaren negentig leek deze toekomst door de opkomst van op internet gebaseerde bedrijven dichterbij dan ooit. Zoals de Britse journalist Frances Cairncross het in 1997 stelde betekende het Internet ‘de dood van de afstand’. Wanneer afstand er niet meer toe doet niet was het volgens haar logisch dat kantoren en in het verlengde daarvan steden irrelevant worden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/ZnWGVCInl