rogoff240_ CFOTOFuture Publishing via Getty Images_country garden CFOTO/Future Publishing via Getty Images

De schuldensupercyclus komt naar China

CAMBRIDGE – De financiële crisis van 2008 in de Verenigde Staten gaf het startschot voor een supercyclus van schulden, die zich in 2010 uitbreidde naar Europa en die onlangs veel lage- en middeninkomenslanden overspoelde. Zouden de schuldenproblemen van Country Garden, de gigantische Chinese vastgoedontwikkelaar die nu miljarden dollars verlies lijdt, een voorbode kunnen zijn van de volgende wending in de cyclus?

Het antwoord blijft onduidelijk. Hoewel de Chinese autoriteiten een opmerkelijke staat van dienst hebben als het gaat om het in de hand houden van economische crises, zijn de uitdagingen van een aanzienlijke groeivertraging in combinatie met hoge schuldenniveaus – vooral voor lokale overheden en de vastgoedsector – ongekend.

De huidige problemen van China zijn terug te voeren op de enorme investeringsimpuls na 2008, waarvan een aanzienlijk deel de hausse in de vastgoedsector voedde. Na jaren van huizen- en kantoorbouw in een razend tempo, levert de opgeblazen vastgoedsector – die goed is voor drieëntwintig procent van het bbp van het land (zesentwintig procent als we de import meetellen) – nu steeds minder rendement op. Dit komt niet als een verrassing, aangezien de Chinese woningvoorraad en infrastructuur die van veel geavanceerde economieën evenaren, terwijl het inkomen per hoofd van de bevolking relatief laag blijft.

https://prosyn.org/V9JHQoknl