Modern Medicine NVinacco/Flickr

Lokale oplossingen voor lokale problemen

BOSTON – Naarmate we meer te weten komen over het gevaar van inferieure of vervalste medicijnen wordt het steeds duidelijker dat dit een veel groter probleem is dan we aanvankelijk hadden gedacht. Het is ook een gesel die het hardst gevoeld wordt in de ontwikkelingslanden, waar namaakmedicijnen en geneesmiddelen van lage kwaliteit jaarlijks ruim vijfhonderdduizend mensen het leven kosten en nog miljoenen mensen méér treffen door hun bijdrage aan het ontstaan van ziekten die resistent zijn tegen bestaande behandelingen.

Het probleem wordt nog verergerd door de aanpak van beleidsmakers in de ontwikkelingslanden, die doorgaans veel eerder naar oplossingen in het buitenland kijken dan naar binnenlandse oplossingen. Deze kortzichtigheid is een ernstige misvatting, die de innovatie en vooruitgang in de weg staat. Als het gaat om de bestrijding van gevaren voor de volksgezondheid, zoals de verspreiding van inferieure of namaakmedicijnen, zullen lokale oplossingen en lokale innovaties niet alleen eerder tot succes leiden; zij kunnen ook voordelen bieden die de reikwijdte van het oorspronkelijke probleem overtreffen.

In alle ontwikkelingslanden, maar vooral in Afrika, zijn twee groepen geïnteresseerd in het vinden van manieren om het hoofd te bieden aan de dreiging van slechte geneesmiddelen. Eén groep, bestaande uit studenten, ondernemers en onderzoekers, zoekt naar oplossingen die lokaal en origineel van karakter zijn, en afgestemd op de behoeften van de gemeenschap. De leden van deze groep delen graag hun ideeën en zijn bereid tot samenwerking. Hoewel deze groep een paar innovatieve oplossingen heeft aangedragen – de Ghanese ondernemer Bright Simmons maakt bijvoorbeeld gebruik van mobiele technologie om het probleem van de namaakgeneesmiddelen aan te pakken – moeten er nog veel méér gepassioneerde lokale uitvinders en ondernemers bij betrokken worden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/pZTf8xXnl