loukides1_Stanislav KogikuSOPA ImagesLightRocket via Getty Images_AI Stanislav Kogiku/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

AI's probleem met auteursrechten is oplosbaar

SEBASTOPOL, CALIFORNIË – Generatieve kunstmatige intelligentie rekt het huidige auteursrecht op onvoorziene en ongemakkelijke manieren op. Het Amerikaanse Copyright Office heeft onlangs richtlijnen uitgegeven waarin staat dat de output van AI die afbeeldingen genereert niet auteursrechtelijk beschermd is, tenzij er menselijke creativiteit aan te pas is gekomen bij het genereren van de afbeeldingen. Maar dat laat veel vragen open: hoeveel creativiteit is er nodig en is het dezelfde creativiteit die een kunstenaar uitoefent met een penseel?

Een andere reeks gevallen gaat over tekst (meestal romans en romanschrijvers), waarbij sommigen aanvoeren dat het trainen van een model op auteursrechtelijk beschermd materiaal op zichzelf al een schending van het auteursrecht is, zelfs als het model deze teksten nooit reproduceert als onderdeel van zijn output. Maar het lezen van teksten maakt al deel uit van het menselijk leerproces zolang er geschreven taal bestaat. Hoewel we betalen om boeken te kopen, betalen we niet om ervan te leren.

Hoe kunnen we dit begrijpen? Wat betekent het auteursrecht in het tijdperk van AI? Technoloog Jaron Lanier geeft één antwoord met zijn idee van data dignity, dat impliciet een onderscheid maakt tussen het trainen (of ‘doceren’) van een model en het genereren van output met behulp van een model. Het eerste zou een beschermde activiteit moeten zijn, stelt Lanier, terwijl de output inderdaad inbreuk kan maken op iemands auteursrecht.

https://prosyn.org/8nVsDNRnl