lwanda2_matejmo_africaglobefloatingnumbers matejmo/Getty Images

Zimbabwe heeft zijn eigen cryptocurrency nodig

ADDIS ABABA – Toen president Robert Mugabe van Zimbabwe in november 2017 na dertig jaar aan de macht te zijn geweest werd afgezet, hoopten velen dat de economische neergang die onder zijn bewind was ingezet spoedig gekeerd zou kunnen worden. Maar anderhalf jaar later vertoont de economie geen tekenen van herstel, als gevolg van een aanhoudende valutacrisis.  Zou een op de blockchain gebaseerde cryptocurrency het medicijn kunnen zijn voor datgene waar Zimbabwe aan lijdt?

Nog maar tien jaar geleden had Zimbabwe te kampen met zulke hevige hyperinflatie – die piekte op 89,7 sextiljoen procent in november 2008 – dat het land zijn munt geheel en al vaarwel zei en in plaats daarvan koos voor een mandje met internationale valuta's, onder aanvoering van de Amerikaanse dollar. Maar acute dollartekorten dreven de prijzen op, waardoor de regering er in 2016 toe werd aangezet haar eigen bankbiljetten en munten te introduceren die zogenaamd hetzelfde waard waren als Amerikaanse dollars.

Als gevolg van een gebrek aan vertrouwen werd het nieuwe geld echter tegen een aanzienlijke korting verkocht op de zwarte markt. Omdat de dollars sneller het land bleven uitstromen dan binnenstromen, heeft de regering onlangs de nieuwe valuta en al het elektronische geld tot een nieuwe munteenheid gefuseerd: de Real Time Gross Settlement (RTGS) dollar.

https://prosyn.org/8IvtVCrnl