buruma163_Thomas Peter-PoolGetty Images_trumpxi Thomas Peter/Pool/Getty Images

Trumps Kina-hykleri

NEW YORK – I en tale holdt sist måned i Richard Nixon Presidential Library and Museum erklærte den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo, høflig, at Nixon hadde tatt feil om Kina. Håpet om at det maoistiske diktaturet ville gi mer frihet til landets borgere og bli mer samarbeidsvillig, hvis det ble tatt imot med åpne armer av det internasjonale samfunnet, har slått feil.

Men Nixon ønsket aldri å demokratisere Kina. Han ville ha hjelp fra Mao til å få en slutt på Vietnamkrigen og få overtaket på Sovjetunionen.

Til tross for dette, kom Pompeo med en lang rekke tiltalepunkter. Han mener Kina er mindre fritt i dag enn på 1980-tallet. Landet bedriver industrispionasje, sender hemmelige agenter forkledd som studenter til utlandet, kveler kritikk og kommer med trusler, plasserer etniske minoriteter og dissidenter i konsentrasjonsleire, presser andre land til å kjøpe kinesisk teknologi som brukes til å spionere på USA etc. «Den frie verden må vinne over det nye tyranniet», sa Pompeo. «Vi, som er de frihetselskende nasjonene i verden, må få Kina til å legge om kursen …»

https://prosyn.org/DIo6O0gnb