A group of Ethiopians stand nearby rotten carcasses of animals Joel Robine/Getty Images

Voorkom een nieuwe Afrikaanse hongersnood

NEW YORK – Na meer dan een decennium te zijn gedaald stijgt het aantal hongerende mensen op aarde nu opnieuw. Dit jaar werd gemarkeerd door de ergste mondiale voedselcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, waarbij Zuid-Soedan, Jemen, Somalië, en Nigeria ofwel met hongersnood te maken kregen ofwel op de rand hiervan stonden. Voor meer dan 20 miljoen mensen in die vier landen alleen al blijft de voedselvoorziening zeer onzeker, en de Verenigde Naties schatten dat er 1,8 miljard dollar in onmiddellijke noodhulp nodig is.

Politieke instabiliteit en conflict hebben ernstig aan deze voedselonzekerheid bijgedragen, maar een onvoldoende voedselproductie heeft de spanningen en honger waarschijnlijk ook vergroot. In Sub-Sahara-Afrika, waar drie van de vier landen die op de rand van hongersnood staan liggen, blijven de oogstopbrengsten al sinds lange tijd achter bij die van de rest van de wereld, als gevolg van schamele productiemiddelen voor boeren, zoals zaden en mest van lage kwaliteit.

Investeren in landbouw is een van de meest effectieve manieren om honger te beëindigen en politieke stabiliteit te vergroten. Er zijn alleen al in Sub-Sahara-Afrika 50 miljoen kleine boerenbedrijven, en deze onderhouden nog eens miljoenen anderen. En het zijn de landen van het continent die zwaar hebben geïnvesteerd in landbouwontwikkeling en kleine boeren die succesvol zijn geweest in het voorkomen van hongersnood.

https://prosyn.org/G84InyKnl