kschwab20_GettyImages824852142 Getty Images

Wat voor soort kapitalisme willen we?

GENÈVE – Wat voor soort kapitalisme willen we? Dat zou wel eens de bepalende vraag van onze tijd kunnen zijn. En als we ons economische systeem voor toekomstige generaties overeind willen houden, zullen we die vraag juist moeten beantwoorden.

In algemene termen kunnen we kiezen uit drie modellen. Het eerste is het “aandeelhouderskapitalisme,” dat door de meeste westerse ondernemingen is omarmd, en inhoudt dat het voornaamste doel van een onderneming het maximaliseren van de winst moet zijn. Het tweede is het “staatskapitalisme,” dat de overheid de richting van de economie laat bepalen en in veel ontwikkelingslanden is opgekomen, niet in de laatste plaats in China.

Maar in vergelijking met deze twee opties strekt de derde het meest tot aanbeveling. “Het stakeholderkapitalisme,” een model dat ik een halve eeuw geleden voor het eerst heb voorgesteld, maakt van particuliere bedrijven de trustees van de samenleving, en is duidelijk het beste antwoord op de sociale en ecologische problemen van vandaag de dag.

https://prosyn.org/6SqqBVdnl