oyebode1_Mohammed HamoudGetty Images_food system Mohammed Hamoud/Getty Images

Een op rechten gebaseerd mondiaal voedselsysteem

LONDEN/WASHINGTON, DC/WARWICK – Met een wereldbevolking die in de komende eeuw naar verwachting een verbijsterende tien miljard individuen zal bereiken, doemt de vraag op hoe voedselzekerheid kan worden bereikt. Het huidige voedselsysteem is zeker niet op deze taak berekend: het slaagt er nu al niet in om de wereldbevolking te voeden en draagt bij aan de achteruitgang van het milieu. Radicale hervormingen zijn hard nodig.

Vorig jaar leden wereldwijd ongeveer 735 miljoen mensen honger. Zo’n 828 miljoen mensen waren ondervoed en bijna 148 miljoen kinderen onder de vijf jaar werden door ondervoeding geremd in hun ontwikkeling. Een gebrekkige toegang tot vers, heilzaam voedsel heeft ook bijgedragen aan de toename van obesitas in veel gemeenschappen, omdat mensen gedwongen zijn hun toevlucht te nemen tot ongezond voedsel. Obesitas verhoogt het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hartaandoeningen, beroertes, kanker en hoge bloeddruk.

Ondervoeding met alle gevolgen van dien (ondergewicht, overgewicht en een tekort aan micronutriënten) verhoogt de kwetsbaarheid voor infecties en voedt een schadelijke cyclus van ongunstige gezondheidsresultaten. Ondertussen eist de constante strijd om voldoende voeding te krijgen – zelfs om uithongering te voorkomen – zijn tol op de geestelijke gezondheid, wat leidt tot angst, stress, depressies en nog veel meer. Zoals een recent rapport van de Verenigde Naties onderstreept, zijn het recht op voedsel en het recht op gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden.

https://prosyn.org/Y3Uo1Sznl