Het klimaat aan de burger

BERLIJN – De People’s Climate March op 21 september was een keerpunt voor de opkomende mondiale klimaatbeweging, waarbij in New York meer dan 400.000 mensen de straat opgingen. Maar New York was nog maar het topje van de ijsberg. Mensen in 166 landen van Argentinië tot Australië deden mee aan meer dan 2800 manifestaties en betogingen. Twee miljoen activisten eisten door middel van een online petitie dat overheden overgaan op 100% schone energie. Voor de eerste keer sinds de gedoemde Klimaatconferentie in Kopenhagen sprong het virtuele klimaatactivisme over naar de echte wereld. Maar waarom?

Burgers maken zich zorgen over de impact van klimaatverandering en ze weten dat fossiele brandstoffen het probleem zijn. Ze hebben ingezien dat machtige belangen de noodzakelijke verschuiving naar schone energie tegenhouden en ze vertrouwen er eenvoudigweg niet langer op dat hun regeringen er genoeg aan doen om in actie te komen voor de toekomst van de planeet. Dit werd niet alleen weerspiegeld in het recordaantal mensen die meededen, maar ook in de diversiteit van de demonstranten: stedelijke activisten, inheemse bevolking, aanhangers van verschillende geloven en politieke zienswijzen en, het meest opvallend, jongeren en ouderen.

De mensen van nu leggen natuurlijke verbanden tussen klimaatverandering en het dagelijks leven. Leraren kwamen op voor scholen die draaien op hernieuwbare energie, vrouwen ondersteunden een gezondere landbouw, grootmoeders eisten schone lucht voor hun kleinkinderen, vakbonden wilden een groene banentransitie en burgermeesters investeringen in energie-efficiënte gebouwen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/r6NuQDGnl