31

Hoe fake-nieuws wint

WASHINGTON, DC – In reactie op de golf aan fake-nieuws die de Verenigde Staten tijdens de recente campagne voor de presidentsverkiezingen heeft overspoeld, is veel aandacht besteed aan degenen die deze verhalen produceren of verspreiden. De veronderstelling is dat als nieuwsmedia alleen maar de “feiten” zouden rapporteren, lezers en kijkers altijd de juiste conclusie over een bepaald verhaal zouden bereiken.

Maar deze aanpak betreft slechts één helft van de vergelijking. Ja, we hebben nieuwsmedia nodig die betrouwbare informatie leveren; maar degenen die deze informatie ontvangen moeten ook verstandige consumenten zijn.

De Amerikaanse regering heeft decennialang programma's gesteund die onafhankelijke media in autoritaire of disfunctionele landen met weinig hulpbronnen bevorderen. Maar deze programma's gaan er stilzwijgend van uit dat de VS zelf immuun zijn voor de problemen waar mensen in andere landen op stuiten als zij informatie creëren of consumeren. Wij in de VS veronderstellen ook dat Amerikaanse media, gesteund door reclame, zullen blijven bloeien; dat onafhankelijke journalistiek de norm is; en dat de meeste mensen in staat zijn kritisch na te denken en gezonde oordelen te treffen over de informatie die zij ontvangen.

Sommige lessen die we hebben geleerd door de informatiegaring en -distributie in het buitenland te steunen zijn net zo relevant voor de VS zelf. Tijdens de verkiezingen van 2016 waren de persoonlijke overtuigingen die schuilgingen achter de beslissingen van miljoenen kiezers niet alleen gebaseerd op de ervaringen van die personen en op de informatie waar zij toegang toe hadden, maar ook op de manier waarop zij die ervaringen en die informatie verwerkten. De eigen relaties van kiezers met de producenten van inhoud, hun redenen om wel of geen geloof te hechten aan bepaalde feiten, en hun kritische denkvermogens hebben allemaal bepaald hoe zij die informatie hebben geïnterpreteerd en hoe zij er vervolgens mee zijn omgegaan.