rockstrom15_GUIDO KIRCHNERdpaAFP via Getty Images_germany climate GUIDO KIRCHNERdpaAFP via Getty Images

Groen zakendoen na COP26

POTSDAM – Wat is het volgende punt op de mondiale klimaatagenda? De conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering (COP26), die dit jaar in Glasgow is gehouden, is zeker niet mislukt, maar was ook geen groot succes. Hoewel de wereldleiders een aantal veelbelovende nieuwe afspraken over streefcijfers hebben gemaakt, wordt de mondiale uitstoot van broeikasgassen tot dusver niet teruggedrongen in het tempo dat we nodig hebben. En hoewel de klimaatbeloften van sommige landen zijn aangescherpt, is het gebrek aan concrete maatregelen om die beloften na te komen een echte zorg. We zien nog steeds een gapende beleidskloof.

De klimaatwetenschap toont duidelijk aan dat toekomstige welvaart en rechtvaardigheid slechts in één richting liggen: die van een natuurpositieve, koolstofvrije wereldeconomie. Na de extreme weersomstandigheden van dit jaar en de messcherpe, wetenschappelijk onderbouwde boodschappen in het zesde evaluatierapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering hebben we geen bevestiging van de feiten meer nodig. De wereld wordt geconfronteerd met enorme bedreigingen voor de biodiversiteit en de natuur. Om op koers te blijven en tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken, moeten we de uitstoot vóór 2030 aanzienlijk verminderen.

Veel beleidsmakers blijven aarzelen en vrezen dat klimaatmaatregelen het bedrijfsleven zullen belasten. Maar veel topleiders uit het bedrijfsleven zetten hun ondernemingen steeds vaker op een duurzamer koers. De overgrote meerderheid van hen heeft de bevindingen van de klimaatwetenschap aanvaard, en is de fase van ontkenning en aarzeling voorbij. Deze bredere trend was duidelijk te zien in Glasgow, waar topmanagers van veel van ʼs werelds grootste bedrijven aanwezig waren.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/XkYqri2nl