Onderwijs eerst

LONDEN – Veel te lang heeft de zaak van het universeel onderwijs op de achtergrond gestaan bij andere grote internationale bewegingen voor verandering. Vanwege twee nieuwe redenen die het hart vormen van de lancering van het ‘Onderwijs Eerst’ initiatief van de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon, is onderwijs teruggekeerd naar zijn rechtmatige plaats bovenaan de agenda voor mondiaal beleid.

Ten eerste en als belangrijkste zijn jongeren zelf de grootste pleitbezorgers van een universele educatie voor jongens en meisjes geworden. Jonge mensen (vooral meisjes) die weigeren stil te blijven terwijl ze kansen ontzegd worden, hebben een van de grote burgerbewegingen van onze tijd op gang gebracht.

Weinigen zullen onbewogen blijven bij het moedige gevecht van het jonge Pakistaanse meisje Malala Yousafzai nadat de Taliban haar in het hoofd schoten omdat ze had aangedrongen op het recht van jonge meisjes op educatie. De enorme publieke steun voor de zaak waar zij voor vecht in Pakistan en elders is maar weinigen ontgaan.

https://prosyn.org/tnGpZFGnl