Antimicrobial resistance Benoit Doppagne/Getty Images

Een “Volvo-moment” voor de anti-microbiële resistentie

LONDEN – Enige tijd geleden heeft Volvo een inspirerende aankondiging gedaan: het bedrijf zal na 2019 niet langer auto's produceren die op benzine of diesel rijden. Misschien verwachten de Volvo-managers dat traditionele auto's in de toekomst minder winstgevend zullen zijn. Maar wat hun motief ook is, het besluit heeft veel weerklank gevonden. Binnen 24 uur maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend dat Frankrijk vóór 2040 de verkoop van op benzine of diesel rijdende auto's zou verbieden.

Het besluit van Volvo bevestigt dat er zaken aan het veranderen zijn in de auto-industrie, en er gaat een positieve boodschap van uit in de strijd tegen de klimaatverandering. Maar nóg belangrijker is dat het aantoont dat mensen en organisaties nog steeds in staat zijn grote, stoutmoedige stappen te zetten om grote problemen op te lossen.

Van de vele mondiale problemen vandaag de dag heeft de strijd tegen de antimicrobiële resistentie (AMR) wanhopig behoefte aan een soortgelijke doorbraak. Voor de pleitbezorgers was het verschijnen van AMR op de agenda van de G20 in Hangzhou, China, vorig jaar een grote triomf. Maar de verklaring van de leiders van de G20 in 2016 over AMR was niet zo doortastend als zij had kunnen zijn, omdat ze de lat niet te hoog wilden leggen. Zij wisten dat Duitsland, een enthousiaste kampioen in de strijd tegen AMR, de G20 dit jaar zou voorzitten en naar verwachting vergaande voorstellen op tafel zou leggen.

https://prosyn.org/GcO0tOsnl