Jeffrey Greenberg/UIG via Getty Images

Een zakelijk argument voor gendergelijkheid

NEW YORK – Over de hele wereld trekken gender-vooroordelen opnieuw de aandacht. Via protestmarsen en virale socialemedia-campagnes eisen vrouwen overal een einde aan seksuele intimidatie, misbruik, vrouwenmoord en ongelijkheid.

Exclusive insights. Every week. For less than $1.

Learn More

Maar hoe succesvol de #MeToo en #TimesUp bewegingen ook zijn geweest in het kweken van publiek bewustzijn, de strijd voor gelijkheid is nog helemaal niet voorbij. Het van handelingsmacht voorzien van vrouwen en meisjes is van cruciaal belang voor het bereiken van alle 17 Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) van de VN in 2030. Maar op dit moment blijven gender-vooroordelen een belangrijk obstakel voor de mondiale vooruitgang en zijn ze vooral nijpend op de werkplek.

Vandaag de dag wordt slechts 5% van de in de S&P 500 opgenomen bedrijven door vrouwen geleid, volgens Catalyst, een non-profit-organisatie die CEO's in de gaten houdt. Dit treurige cijfer is des te opmerkelijker als je bedenkt dat 73% van de mondiale bedrijven naar verluidt een beleid van gelijke kansen hanteert, aldus een onderzoek van de International Labour Organization (ILO). Terwijl uit onderzoek een duidelijk verband blijkt tussen de genderbalans van een bedrijf en zijn financiële gezondheid, bezetten vrouwen bovendien nog geen 20% van de bestuurszetels bij de grootste bedrijven ter wereld.

Het aanpakken van zulke onvolkomenheden is zowel economisch als moreel gezien een dwingende opgave. Uit een rapport over 2015 van het McKinsey Global Institute blijkt dat als vrouwen en mannen een “identieke rol zouden spelen op de arbeidsmarkten” er tot 2025 $28 bln zou worden toegevoegd aan de wereldeconomie. Deze mondiale winst zou bovenop de voordelen voor individuele bedrijven komen. Firma's met grotere gendergelijkheid zijn innovatiever, genereus, en winstgevend. Maar in het huidige tempo zou het bijna 220 jaar duren om de genderkloof te dichten. De wereld kan het zich niet veroorloven zo lang te wachten; we hebben een nieuwe aanpak nodig.

Om bij te dragen aan het uitzetten van een koers voor bedrijven die vrouwelijke werknemers willen aanstellen, vasthouden en bevorderen, sluiten wij ons deze week aan bij ruim 400 mondiale leiders uit het zakenleven en overheidsvertegenwoordigers in Santiago, Chili, voor het Vierde Mondiale Forum over Business for Gender Equality. De bijeenkomst – georganiseerd door de Chileense regering en het United Nations Development Programme (UNDP), in samenwerking met de ILO en UN Women – zal het belang benadrukken van gendergelijkheid in de particuliere sector.

Eén oplossing die op de agenda zal staan is het door het UNDP gesteunde Gender Equality Seal-programma, een uniek initiatief dat bedrijven van een certificaat voorziet die beloningsverschillen ongedaan hebben gemaakt, het aantal vrouwen op leidinggevende posities hebben uitgebreid, en hun best hebben gedaan om seksuele intimidatie op het werk een halt toe te roepen.

Vandaag de dag geven deze door het UNDP gecertificeerde bedrijven de toon aan bij de opbouw van een evenwichtiger mondiale beroepsbevolking. De Chileense staatskopermijn Codelco verhoogt bijvoorbeeld het aantal vrouwelijke werknemers – en geeft de productiviteit daarmee een impuls. Op dezelfde manier heeft de Banco Nacional van Costa Rica tientallen vrouwen een bestuursfunctie gegeven; de bank is nu een toonaangevende regionale verstrekker van financiering voor vrouwelijke ondernemers. En in Canada heeft Scotiabank een vrouwelijk mentorschapsprogramma gebruikt om een van de meest gender-evenwichtige bedrijven in de sector te worden. Onze hoop is dat veel meer bedrijven zullen streven naar een certificaat voor gendergelijkheid, mogelijk door deze week nog uiting te geven aan hun intenties dienaangaande.

Een ander initiatief dat zal worden besproken is dat van de Women’s Empowerment Principles, een reeks operationele richtlijnen ontwikkeld door UN Women en de UN Global Compact, die de business case voor gendergelijkheid belichamen. Ruim 1700 CEO's hebben de beginselen ondersteund, terwijl bijna 300 bedrijven in 61 landen de gratis gender gap analysis tool hebben gebruikt die managers in staat stelt deze beginselen toe te passen op de werkplek.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat mondiale bijeenkomsten, certificatiesystemen en gratis software louter deel zijn van de oplossing. Vrouwen hebben nog steeds onevenredig veel huishoudelijke taken en ondergaan vormen van druk – het gevolg van sociale en culturele normen – die hen dikwijls van de kans beroven naar school te gaan, een bedrijf te beginnen, of aan het openbare leven deel te nemen. Bovendien bevinden vrouwen met betaalde banen buitenshuis zich aan de verkeerde kant van een op gender gebaseerde inkomenskloof die gemiddeld 23% bedraagt, wat erop duidt dat gelijkheid niet alleen over kansen gaat.

Bedrijven, gemeenschappen en gezinnen moeten samenwerken om het speelveld te egaliseren. Gelukkig zijn de kosten van niets doen voor bedrijven – en economieën in hun geheel – te hoog, wat de reden is dat we optimistisch moeten zijn over de mogelijkheden van het elemineren van gendervooroordelen op het werk. Als bedrijven de empowerment van vrouwen centraal stellen in hun bedrijfsstrategieën, kunnen groei en gelijkheid elkaar wederzijds versterken, zodat niemand achterblijft.

Vertaling: Menno Grootveld

http://prosyn.org/ZpPFPbl/nl;

Handpicked to read next