kufuor2_JEKESAI NJIKIZANAAFP via Getty Images_zimbabwe food scheme Jekesai Njikizana/AFP via Getty Images

Leiderschap op het gebied van voeding tijdens een pandemie

ACCRA – Een Afrikaans spreekwoord zegt: ʻAls de muziek verandert, verandert ook de dans.ʼ Nu regeringen over de hele wereld ernaar streven om hun bevolking te beschermen tegen de gezondheids- en economische gevolgen van de COVID-19-pandemie, is de rol van beslissend leiderschap nog nooit zo belangrijk geweest – niet in het minst op het gebied van voeding.

Toen we vier jaar geleden African Leaders for Nutrition oprichtten, was het ons doel om het revolutionaire denken in de aanpak van ondervoeding op het hele continent te benadrukken. Geen van de oprichters van onze groep – president Akinwumi A. Adesina van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, wijlen Kofi A. Annan, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en ik – had zich ooit kunnen voorstellen welke last de pandemie op de mondiale ontwikkelingsagenda zou leggen.

De dreiging die van dit nieuwe virus uitgaat, vereist dat we ondervoeding op nieuwe manieren aanpakken. COVID-19 heeft ondoelmatigheden en ongelijkheden aan het licht gebracht bij al onze inspanningen om robuuste en duurzame verbeteringen in de voeding te bereiken. Het stijgende aantal besmettingen van COVID-19 in Afrika dreigt de honger en ondervoeding verder te doen toenemen, en heeft ons doen beseffen hoe ons denken moet veranderen.

Afrikaanse leiders hebben een bijzondere plicht om de economische crisis te verzachten. We moeten dringend actie ondernemen om onze gezondheids- en voedselsystemen te beschermen en te ontwikkelen, evenals onze sociale vangnetten, teneinde de cyclus van intergenerationele armoede te vertragen. Alleen geïntegreerde inspanningen zullen ons in staat stellen om investeringen op het gebied van de voeding en verbeteringen van de sociale bescherming te coördineren, en vervolgens de gevolgen daarvan te onderzoeken.

Onze taak is enorm: het uit 2020 daterende SOFI-rapport  State of Food Security and Nutrition in the World, en een recent onderzoek dat in The Lancet is verschenen over de impact van COVID-19 op de ondervoeding van kinderen, zijn grimmige lectuur. Na decennia van vooruitgang bij het verminderen van alle vormen van ondervoeding, keert de trend nu om, als gevolg van onvoldoende investeringen in het bevorderen van goede voeding, klimaatschokken, gewelddadige conflicten, en nu ook de gevolgen van de COVID-19-crisis.

Afrika heeft de hoogste prevalentie van ondervoeding van alle regioʼs ter wereld, en kan binnenkort Azië inhalen in termen van het aantal hongerige en ondervoede mensen. Onder kinderen jonger dan vijf jaar zal het economische effect van COVID-19 naar verwachting de incidentie van vermagering, die het gevolg is van ernstig gewichtsverlies als gevolg van hongersnood en ziekten die gepaard gaan met acute ondervoeding, doen toenemen. Dit, gecombineerd met een verminderde toegang tot gezondheids- en voedingsdiensten, zal naar verwachting leiden tot ruim 128.000 extra sterfgevallen in 2020 onder kinderen van onder de vijf jaar, waarvan meer dan de helft in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Maar de gegevens bieden ook een sprankje hoop en wijzen op drie manieren waarop we ons het Afrikaanse leiderschap op het gebied van voeding opnieuw kunnen voorstellen. In de eerste plaats hebben we een kans om de economie van gezondheid en honger te transformeren. Tegen 2030 zullen de wereldwijde dieet-gerelateerde gezondheidskosten naar verwachting 1,3 biljoen dollar per jaar bedragen. Het overstappen op gezonde diëten zou deze kosten met wel 97 procent kunnen verminderen, volgens het SOFI-rapport.

In de tweede plaats moet voeding een prominente plaats innemen in onze COVID-19 respons. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat investeringen in voeding tegen 2025 wereldwijd 3,7 miljoen levens kunnen redden. Onze leiders moeten daarom de uitdaging aangaan om voldoende middelen beschikbaar te stellen voor interventies met de grootste impact. Deze omvatten onder meer exclusieve borstvoeding, gerichte aanvullende voeding, suppletie van micronutriënten en voedselversterking.

In de derde plaats is een sterke voedingscomponent in pandemie-gerelateerde sociale beschermingsprogrammaʼs van vitaal belang om ervoor te zorgen dat Afrika in dit opzicht niet langer achterligt op andere regioʼs. Zwakke punten in de sociale-zekerheidsprogrammaʼs van het continent kunnen rampzalig blijken voor mensen die al lijden aan honger of ondervoeding. Als verstoringen van de voedselsystemen en de toeleveringsketens worden verergerd door de stijgende prijzen, moeten de sociale-beschermingsprogrammaʼs zich richten op het verbreden van de toegang tot betaalbare en voedzame diëten.

De focus van African Leaders for Nutrition blijft hetzelfde: het versterken van de stemmen van de leiders van het continent om de beleidsgesprekken van Afrika te ondersteunen – onder meer door het faciliteren van politiek engagement op hoog niveau. Via onze African Leaders for Nutrition Champion, Koning Letsie III van Lesotho, roepen we de staatshoofden en regeringsleiders van de African Union Assembly, de belangrijkste politieke instelling van het continent, op om ervoor te zorgen dat voeding een prominente plaats inneemt in hun COVID-19-respons en herstelplannen.

Tegelijkertijd verzamelen onze belangenbehartigingsinstrumenten, zoals de Continental Nutrition Accountability Scorecard, harde gegevens over de vooruitgang van de Afrikaanse landen op het gebied van de verbetering van voeding, diensten, bestuur en sociaaleconomische resultaten. Afrikaanse regeringen moeten gegevensgestuurde keuzes maken om levens en bestaansmiddelen te redden tijdens de pandemie en daarna, en dergelijke instrumenten zijn bedoeld om hen te begeleiden bij het toewijzen van financiële middelen en andere steun om de grootste impact te bereiken.

Bovenal moeten de Afrikaanse landen gezamenlijk reageren op de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Dat betekent dat de pandemie moet worden bestreden in het kader van een langetermijnstrategie om een einde te maken aan de ondervoeding en om het collectieve probleemoplossend vermogen van Afrika te versterken. Door de stemmen van de Afrikaanse leiders te verenigen en te versterken, kunnen we de dans veranderen.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/f42zeDinl